Budi dio naše mreže
Izbornik

Odgođeno skidanje kape zvonika sisačke katedrale

Sisak (IKA)

Sisačka biskupija objavila je na svojoj Facebook stranici da se skidanje kape (krova) zvonika odgađa do nedjelje 10. siječnja ujutro.

„Zbog uvjeta na terenu i sigurnosti vatrogasaca skidanje kape zvonika odgađa se do sutra ujutro“, objavila je Sisačka biskupija.

Skidanje kape u petak je već bilo odgođeno zbog lošeg vremena, ali je tada skinut križ s vrha zvonika.

Zbog velikih oštećenja i težine objekta riječ je o izuzetno zahtjevnom postupku.

Kako je rekao koordinator akcije građevinar Davor Vrbanek, zbog dotrajale drvene konstrukcije prijeti stalna opasnost da se kapa, ili cijeli zvonik izgrađen sredinom 18. stoljeća, svakog trenutka uruše.

„Predviđeno je da se najprije uz dvije višetonske dizalice, zahvati i spusti kapa zvonika. Kako prilikom zahvata limene kape ne bi došlo do urušavanja zidanog dijela zvonika, on je privremeno učvršćen obručima. Budući da se za potresa cijeli zvonik već odvojio od crkve i nagnuo, a u gornjem dijelu pomak iznosi čak 25 centimetara, cijeli se zvonik mora ciglu po ciglu razložiti i spustiti“, kazao je Vrbanek.

Budući da se u blizini katedrale nalaze drugi objekti Sisačke biskupije, to je jedini način da se na njima ne napravi nova šteta niti ugroze građani, objavila je HINA.