Budi dio naše mreže
Izbornik

Održan 73. Planinarski križni put bratovštine sv. Bernarda

Trg/Volavje (IKA)

Planinarski križni put (PKP) na trasi Trg (Ozalj) – Krašić – Volavje održan je u subotu 16. i nedjelju 17. ožujka u organizaciji Planinarske bratovštine sv. Bernarda iz Samobora te pod pokroviteljstvom Ureda za pastoral mladih Zagrebačke nadbiskupije.

Moto 73. PKP-a bilo je biskupsko geslo bl. Alojzija Stepinca „U tebe se, Gospodine, uzdam!“, a kroz meditacije Isusovog križnoga puta, razmatran je i križni put kojim je prošao Blaženik.

Oko 450 hodočasnika, uglavnom mladih, okupilo se ispred crkve Svih Svetih u Trgu, gdje ih je dočekala jutarnja okrjepa pripremljena u organizaciji Grada Ozlja na čelu s gradonačelnicom Lidijom Bošnjak i ravnateljicom Osnovne škole „Slave Raškaj“ i Područne škole „Trg“ Gordanom Basar te Kulturno-umjetničkog društva „Ključ“.

U davnini samostalna župa Trg je 1877. spojen sa Župom sv. Vida sa sjedištem u Ozlju. S time je u pozdravnoj riječi sudionike upoznao domaći župnik preč. Željko Ivan Bakšić. Nakon izmoljene jutarnje molitve i prve postaje križnog puta, krenuo je dvodnevni hod za križem. Uspinjući se i silazeći brežuljcima Doline kardinala, sudionici su prošli Vrhovački Sopot i Vrhovac te stigli do Jezerina, rodnog mjesta umirovljenog vojnog ordinarija Juraja Jezerinca. Bila je to prigoda i za osobni susret s mons. Jezerincem jer je dočekao hodočasnike te ih upoznao s povijesnim činjenicama svoga kraja uz poticaj da je trpljenje iz ljubavi ,bilo za Krista, bilo za bližnje, jedini put ka nebu.

Sudionici su nakon odmora, preko Kučera, stigli su do Krašića, gdje ih je dočekala okrjepa, koju su pripremili domaći župnik vlč. Ivan Vučak i suradnici. Nakon smještaja u Osnovnoj školi kardinala Alojzija Stepinca i Vatrogasnog doma, program je nastavljen u župnoj crkvi Presvetoga Trojstva. Misu je predvodio vlč. Filip Šešek, a propovijedao je vlč. Vučak, koji je nazočnima približio lik i djelo dvaju kardinala i vlč. Josipa Vranekovića te povezao taj kraj, bogat brojnim duhovnim zvanjima, ali i svetim obiteljima s mnogo djece, s riječima iz naviještenog Evanđelja: „Ovo je uistinu prorok“, kao primjerima načina istinskog življenja Evanđelja. Potaknuo je hodočasnike da ta dva dana iskoriste za bivanje s Gospodinom i razmišljanje „Što će biti sa mnom? Na koji način se ja mogu usmjeriti?“ dodavši da je, što god odlučili, najvažnije imati Boga ispred sebe, dopustiti mu da mijenja njihova srca i misli. Propovijed je završio željom da svatko ode svojoj kući obogaćen Duhom Svetim i nadahnut primjerima svetaca koji su krvarili i koji su živjeli raspetu ljubav Isusa Krista, svatko u svom vremenu i okolnostima. Nakon mise uslijedilo je cjelonoćno klanjanje pred Presvetim.

Put je nastavljen u nedjelju nakon doručka kroz Strmac Pribićki, Pribić Crkveni, Dol, Slavetić, Hrašću, Rastoke i Petrovinu do Prošteništa Blažene Djevice Marije Snježne u Volavju koja pripada Župi sv. Petra apostola, Petrovina. Ondje je u večernjim satima slavljeno završno euharistijsko slavlje koje je predvodio vlč. Ivan Grbešić, duhovnik u Nadbiskupskom bogoslovnom sjemeništu u Zagrebu, koji je u propovijedi zahvalio hodočasnicima što su tijekom ta dva dana bili jedni drugima, ali i onima koje su sretali usput, znak nade. Naglasio je da je važno da njihov hod s Gospodinom „ne završi danas, nego da se nastavi i sutra“. Istaknuo je da „vjera raste na putu. To je Crkva. Kad hodamo zajedno, pa upadnemo u blato, pa se uprljamo. I u tjelesnom smislu i u duhovnom. Ali se dižemo i idemo dalje. Tako je to i na našem putu života. Od blata do zlata. A zlato je naš Gospodin. Ako želite rasti u vjeri, nemojte biti samo doma. I Isus je u Evanđelju uglavnom na putu, u pokretu. Vidjeti i susresti Gospodina. To želimo i zato smo ovaj vikend i došli, kao što su i Grci došli skroz do Jeruzalema vidjeti Isusa, kako stoji u današnjem Evanđelju“, rekao je.

Nakon mise hodočasnike je dočekala okrjepa koju su pripremili domaći župnik vlč. Matija Novački i njegovi suradnici.