Budi dio naše mreže
Izbornik

Održan adventski biblijski susret u Đakovu

Đakovo (IKA/TU DJOS)

Adventski biblijski susret o temi „Kako se spasiti u nepravednom društvu?“, koji je predvodio povjerenik za Biblijski pastoral Đakovačko-osječke nadbiskupije i profesor na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Đakovu dr. sc. vlč. Ivan Benaković, održan je u utorak, 5. prosinca 2023. u Župi Svih svetih u Đakovu, izvijestio je Tiskovni ured Đakovačko-osječke nadbiskupije.

Nakon molitve na početku susreta predavač je pojasnio da je svrha biblijskih susreta doći do spoznaje da je Biblija sredstvo za molitvu i odluka za stav zrelije kršćanske vjere. Meditiranje Svetoga pisma je molitva.

Dr. Benaković je promišljao o zadnjem dijelu Knjige proroka Izaije, o 63. i 64 poglavlju. Naglasio je da je važno poznavati kontekst u kojem je biblijski tekst nastao i da je spasenje, o kojem se na susretu govorilo, duhovna kategorija. Ljudi žive u svojoj povijesnoj epohi, vremena se mijenjaju, ali čovjek i njegova duša ostaju isti.

Tumačeći 18. i 19. redak 63. poglavlja Knjige proroka Izaije dr. Benaković je rekao da je prorok svjestan da su traume Izraelskog naroda njegove nutarnje nevjere Bogu zbog kojih im je otvrdnulo srce. A kad je čovjekovo srce ogorčeno tada on ne može vidjeti stvari u pravome svjetlu. Upravo došašće je idealno vrijeme pripreme za ispovijed i susret sa živim Bogom. Nemoguće je stvarati idealno društvo, ali svatko polazeći od sebe može svijetliti u društvu svojom osobom, svojim životom ukoliko je prihvatio Isusa jer je Isusova žrtva ljubavi na križu pobijedila svijet – Bog po njoj mijenja svijet ukoliko se čovjek raskajanom ispovijedi vraća Bogu. Redovito čišćenje duše je važno za doživljaj vjere.

Kada Biblija „govori“ o pravednosti taj se pojam zapravo odnosi na ljubav i milost zato onome tko čini pravdu Bog pomaže. No nemoguće je postati pravedan bez Božje milosti. Bog je čovjeka po Kristu učinio pravednim. Čovjek putem molitve uspostavlja odnos s Bogom, a Bog pomaže ljudske napore i njegove slabosti izvodi na dobro. Čovjek u svojoj nutrini biva slomljen kada je prepušten svojoj opakosti. Temeljna istina o čovjeku je da je potreban Božje milosti, a da bi ju postigao potrebno je da redovito pročišćava svoju nutrinu kako srce u njemu ne bi otvrdnulo. Bog je toliko ljubio čovjeka da se učinio malenim i prišao mu – to je Božić. Sljedeći adventski biblijski susret održat će se u utorak, 12. prosinca 2023. godine.