Budi dio naše mreže
Izbornik

Održan adventski susret crkvenih glazbenika u Zagrebu

Zagreb (IKA/TU)

Adventska duhovna obnova i glazbeni seminar crkvenih glazbenika održan je u subotu, 16. prosinca 2023. u Nadbiskupijskom pastoralnom institutu u Zagrebu, izvijestio je Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije.

Sudjelovalo je oko 100 pjevača, orguljaša i voditelja crkvenih zborova u župama Zagrebačke nadbiskupije. Tema adventske duhovne obnove i glazbenog seminara bila je „Biti liturgijski glazbenik je poziv ili?“. Susret su organizirali Nadbiskupijski pastoralni institut (NPI) i Hrvatsko društvo crkvenih glazbenika (HDCG).

Na početku susreta prisutne je pozdravila predsjednica Društva izv. prof. mr. art. Ruža s. Domagoja Ljubičić, ASC. Podsjetila je kako takvi susreti u organizaciji dviju institucija traju od 2013. godine. „Svjesni smo da se osim duhovnih potreba uočava i potreba za liturgijskim educiranjem kako zborovođa i orguljaša tako i samih članova crkvenih zborova. Poslanje Hrvatskog društva crkvenih glazbenika jest poticanje i pomaganje stručnog, znanstvenog i umjetničkog napretka članova HDCG-a na svim područjima crkvene glazbe, posebice liturgijske; putem seminara, tribina i radionica. Stoga izražavam zahvalnost za današnji dolazak. Neka nam bude na korist“, poručila je s. Domagoja.

Susret je započeo duhovnim nagovorom ravnatelja NPI-a vlč. mr. sc. Ivana Lukića, koji je prisutne usmjerio na promjenu i pripremu srca za nadolazećeg Kralja u liku Djeteta. „Svatko od nas zauzima mjesto na ovome svijetu. Na nama je to mjesto učiniti boljim i ljepšim napose svojim talentima koje nam je darovao Bog“, istaknuo je vlč. Lukić.

Nakon vlč. Lukića prof. Ankica Juričić održala je predavanje i glazbenu radionicu o temi „Odgovornost i ljepota u pozivu crkvenih glazbenika“ s naglaskom na vođenje crkvenih zborova. U predavanju profesorica je na temelju dugogodišnjeg djelovanja u ulozi zborskog dirigenta obrazložila komponente poziva kroz četiri područja djelovanja: trajnu osobnu glazbenu i duhovnu formaciju, uvježbavanje zbora ili ansambla, odabir glazbe za liturgiju i suradnju sa zborovođama i skladateljima. Skrenula je pozornost na potrebu cjeloživotnog usavršavanja stečenih glazbenih kompetencija crkvenog glazbenika i usvajanje novih s ciljem što kvalitetnijeg rada. Istome cilju usmjeren je i rad na duhovnosti, tj. osobnom odnosu s Bogom.

Kod uvježbavanja zbora ili ansambla važno je odrediti dugoročne ciljeve tijekom crkvene godine (glavna i svečana euharistijska slavlja, koncerti, gostovanja, natjecanja) te izabrati skladbe za tu prigodu. Kratkoročni ciljevi odnose se na izbor repertoara za nedjeljne mise, uvježbavanje vokalnih vještina i savladavanje predviđenih zborskih skladbi u zadanim terminima za rad. „Bilo bi dobro da su probe, ako je moguće, dva puta u tjednu. Za ostvarivanje ovih ciljeva poželjna je topla i poticajna radna atmosfera, popraćena duhovnim sadržajima“, poručila je prof. Juričić, izvijestio je Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije.