Budi dio naše mreže
Izbornik

Održan biskupijski susret osoba s invaliditetom s područja Gospićko-senjske biskupije

Otočac (IKA/TU)

Biskupijski susret osoba s invaliditetom s područja Gospićko-senjske biskupije održan je u subotu 8. lipnja u Župi Presvetog Trojstava u Otočcu.

Susret je počeo predavanjem povjerenika za pastoral osoba s invaliditetom Varaždinske biskupije vlč. Leonarda Šardija. „Isus me gleda kao osobu, nije mu važno vidimo li, hodamo li. Društvo je drugačije, društvo osuđuje, a Isus ne. On me gleda u mom imenu, kakav sam ja. Mene kao osobu. I svatko od nas nešto može dati, svatko od nas može dati i primiti ljubav. Kada je Isus kako se ponašaju prema Bartimeju, pozvao ga je da dođe unutra. Želi da svi sjede oko njega, oko Isusa. Isus ne želi da mi budemo odvojeni niti od društava niti od Crkve. Svatko tko je kršćanin mora se osjećati pozvano u središte, unutar zajednice. Isus želi da prepoznam bližnjega do sebe, da u srcu osjećamo kakav je netko, očima srca prepoznamo ljepotu onog koji je do mene! Isus ne staje na pozivu, već postavlja pitanje Bartimej, što želiš da ti učinim? Isus ne pretpostavlja, već pita. Vrijedni smo Mu i želi nas čuti! Želi suradnju s nama, On nama pokazuje da smo mi važni jer nas traži. Prvo nam daje da progledamo iznutra i kao roditelji prihvatimo dar koji nam je dan i na jedan novi Božji način, da prihvatimo to dijete koje nam je dano. Ja sam stvoren da bi svoju zajednicu učinio bogatijom“, istaknuo je.

Potom su okupljeni pjevali pjesmu „Ti i ja gradimo prijateljstvo“ uz pokrete, a zatim je vjeroučiteljica i defektologinja Ivana Pećek održala kratko predavanje „Duhovna dimenzija osoba s invaliditetom“ temeljeno na 25-godišnjem iskustvu rada u školi koju pohađaju osobe s poteškoćama, te osobnom iskustvu jer u obitelji ima osobu s invaliditetom.

Zatim je, zajedno s vlč. Šardijem, održala radionicu „Što želiš da ti učinim?“ u kojoj su sudionici dijelili svoja iskustva i mišljenja na temelju pitanja Koji je položaj vas kao vjernika u župnoj zajednici?, Što bi kao članovi promijenili unutar župne zajednice kako bi senzibilizirali više ljude na poteškoće kojima se susrećete? itd.

Vrhunac susreta je bila misa koju je predslavio vlč. Šardi u zajedništvu s don Jurom Ladišićem, fra Jurom Marčinkovićem, vlč. Milom Rajkovićem i vlč. Antom Luketićem. U homiliji je naglasio da su svi krštenjem postali udovi Crkve, te kao udovi imaju svoje poslanje i važnost. „Dužni smo živjeti svoje poslanje i davati plodove na dobrobit Crkve i društva. Svatko, bio slijep ili hrom, stvoren je s razlogom i zadaćom“, poručio je.