Budi dio naše mreže
Izbornik

Održan Dan molitve i posta u Dubrovniku

Dubrovnik (IKA)

Molitveno-duhovni program uz Dan molitve i posta za posvećenje svećenika, redovnika, redovnica i za nova duhovna zvanja upriličen je u srijedu 5. lipnja u crkvi sv. Ignacija u Dubrovniku.

Na susretu su sudjelovali svećenici, redovnici i redovnice Dubrovačke biskupije, a susret je, kao biskupov delegat, predvodio generalni vikar Dubrovačke biskupije mons. Ivica Pervan.

Pozdravljajući sve okupljene generalni vikar je prenio pozdrave biskupa Roka Glasnovića koji je odsutan zbog zasjedanja Hrvatske biskupske konferencije te kazao kako je ovogodišnja molitva uoči svetkovine Presvetoga Srca Isusova i spomendana Bezgrešnoga Srca Marijina, usmjerena Gospodinu „za sve nas koji smo se odlučili izbliza Krista nasljedovati“.

Razmatranje „Osobe s invaliditetom u župnoj zajednici“ održao je povjerenik za pastoral osoba s invaliditetom i njihovim obiteljima Varaždinske biskupije vlč. Leonardo Šardi.

Vlč. Šardi je na početku svoga izlaganja kazao kako u Hrvatskoj ima 16% osoba s invaliditetom te posvijestio okupljenim svećenicima koliko je to zapravo kada se spusti na razinu biskupija ili župa. Pojasnio je kako postoji šest podskupina osoba s invaliditetom kojima bi trebalo pristupati na poseban način u naviještanju vjere. Govorio je zatim o posebnostima svake podskupine, a kasnije iz svog iskustva progovorio o načinima kako se s osobama s invaliditetom i njihovim obiteljima može najbolje komunicirati i kako one s vremenom mogu postajati dio župne zajednice.

Govoreći o osobama s invaliditetom, vlč. Šardi je podsjetio kako su one jednako važne i bitne u životu župne zajednice, a u kontekstu dostojanstva ljudske osobe koju je Bog stvorio na svoju sliku i priliku također su po duhovnoj dimenziji potrebni sakramentalnog života. „Ako osobe s invaliditetom nisu potrebne sakramenata, otkud onda nama pravo da mi govorimo da smo potrebni sakramenata. Imamo priliku sebi posvijestiti da naš život nije nužno najnormalniji život kojeg trebamo živjeti i provoditi kao i to da naše sposobnosti nisu jedine sposobnosti koje doprinose izgradnji zajednice. Papa Benedikt XVI. je također poticao na to da osobe s invaliditetom primaju sakramente i budu dio zajednice. Ukoliko neke od njih ne mogu do kraja razumjeti sakramente, u tom slučaju potrebnu vjeru, kao i kod djece koja primaju sakramente, nadomještaju roditelji i župna zajednica“, objasnio je.

Također je govorio o odgajanju zajednice za prihvaćanje različitosti jer će onda obitelji osoba s invaliditetom biti redoviti u životu zajednice osjećajući se u njoj prihvaćeni i osjećajući je kao drugi dom. „Upravo u zajedništvu osoba s invaliditetom i mi sami bolje prepoznajemo ne samo svoje poslanje posvećenog života, nego i svoje poslanje općenito smisla i svrhe našega življenja“, zaključio je.

Nakon predavanja sudionici su imali prigodu postavljati pitanja i podijeliti svoja iskustva. Susretu je nazočio i povjerenik Dubrovačke biskupije za osobe s invaliditetom don Robert Karačić.

Potom je uslijedilo euharistijsko klanjanje koje su predvodile sestre franjevke od Bezgrješnog Začeća s Danača. Nakon toga, slavljena je euharistija.

U homiliji, generalni vikar mons. Pervan je potaknuo sve okupljene da mole za posvećenje. „Molimo da budemo sveti svećenici, redovnici i redovnice. Samo po svetosti možemo biti privlačni drugima. Svetost privlači. Svetima se divimo. I dok molimo za naše posvećenje, istodobno molimo Dobroga Pastira da u svetu službu pozove mladiće i djevojke koji će u ovom turbulentnom vremenu svoje živote njemu pokloniti i njemu se posvetiti u služenju njegovoj Crkvi“, istaknuo je.

Tumačeći navještenu Božju riječ primijetio je kako sv. Pavao, koji apostola Timoteja naziva ljubljenim sinom, bio neumoran pastir Crkava koje je ustanovio te jednako tako brižan prema pojedincima koji su svoje živote posvetili Riječi. „Na ovaj dan ne molimo samo za sebe, nego smo pozvani moliti jedni za druge. Ljudski gledano, lakše nam je drugoga, subrata, sestru, ogovarati ili, ne daj Bože, klevetati, nego li za njega ili nju moliti. A danas smo pozvani upravo to činiti. Moliti da se moj subrat svećenik posveti, da se moja sestra posveti. Toliki sveci i svetice mogu u tome biti uzori, kao i sv. Bonifacije kojeg danas slavimo. Ako Bog želi kazniti neki narod, to učini tako što mu uskrati duhovne vođe. Ako smo mi duhovni, reći ću sveti, i osobe koje nam Gospodin stavlja na životni put, bit će posvećene, svete. Svi smo pozvani na svetost“, naglasio je.

Potom je govorio o tome da nije lako biti autentičan u svom zvanju jer je svatko osoba sa svojim ograničenjima i slabostima. „Potrebno je surađivati s Gospodinom kako bismo rasli u darovanim milostima. Gospodin od nas ne traži nemoguće, ali traži da budemo vidljivi znakovi i svjedoci njegove prisutnosti u ovom svijetu. Ovo naše vrijeme treba radosne, neustrašive, jasne, vrijedne, autentične, poletne, sretne, neumorne, ostvarene, evanđeljem ispunjene i svete svjedoke, svećenike, redovnike i redovnice. Toga bismo trebali biti svjesni. Trebali bismo se potruditi takvi i biti. Svojim silama i snagama takvi ne možemo i nećemo moći biti. Ali hoćemo, ako se Gospodinu predamo i ako mu dopustimo da on po nama i preko nas takav bude“, zaključi je povjerenik.

Za svećenike, redovnike, redovnice i nova duhovna zvanja molit će se na misama i klanjanjima u župama i crkvama biskupije i u petak, 7. lipnja te u nedjelju, 9. lipnja.