Budi dio naše mreže
Izbornik

Održan duhovni susret djece i mladih u Lugu Samoborskom

Lug Samoborski (IKA)

Osamdesetak djece sudjelovalo je u subotu 25. rujna na prvom dekanatskom Oratoriju, odnosno, duhovno-rekreativnom susretu pod geslom “Idite k Josipu”, koji se održao u Župi svetog Ivana Krstitelja u Lugu.

Iznimno bogat sadržaj susreta koji je osmislilo 23 animatora iz triju župa – svetog Ivana Krstitelja, Krista Kralja i svete Anastazije – pružilo je djeci i mladima raznolik program, od pjevanja, preko plesa i likovnih radionica, pa do sportskih igara.

Osobito ih se dojmila radionica s drvetom, koju je vodio stolar Vlado Kenda, a svako dijete izradilo je svoj okvir za obiteljsku sliku koji je ponijelo kući za uspomenu. Uz lijepo vrijeme i mnoštvo sadržaja, animatori i koordinatorica susreta Ivana Vlahović, radosno su djecu dočekali te ih uveli u novo svjetovno druženje u okviru duhovnosti i ljubavi prema molitvi, ali i ljubavi prema Ocu nebeskom i svetom Josipu.

Animatori su uvježbali i komični skeč, razgovor između Isusa i svetog Josipa, onako kako bi on, prema njihovoj zamisli, izgledao u današnje vrijeme, a za scenarij se pobrinuo vjeroučitelj Lovro Mihelić. Animatori su bili podijeljeni u četiri skupine, Zaštitnici, Poslušnici, Čuvari i Pravednici. Upoznavanje života svetog Josipa djeci se iznimno svidjelo, pa su tako u poslijepodnevnim satima u crkvi imali klanjanje pred Presvetim Oltarskim Sakramentom, vrijeme šutnje, koje je predvodio domaći župnik velečasni Josip Čulig, uz animiranje glazbom animatora susreta. U to vrijeme bila je i prilika za svetu ispovijed, na kojoj su se susretu pridružili župnik Župe svete Barbare iz Ruda, velečasni Darko Banfić i kapelan samoborski, velečasni Marko Nimac. Tijekom dana djeca su pisala svoje nakane svetom Josipu u posebnom “duhovnom kutku”, a kasnije su ih prinijeli na Oltar za kojim se molilo tijekom svete mise.

Najsvečaniji dio susreta bila je upravo sveta misa, koju je predvodio rektor Nacionalnog svetišta svetog Josipa u Karlovcu mons. Antun Sente. U svojoj homiliji približio se djeci koja su odgovarala na pitanja što su sve radili tijekom dana. Spomenuo je važnost svetog Josipa u našim životima, ali i mnoga čuda koja su se dogodila upravo po Njegovom zagovoru. Euharistijsko slavlje uveličao je i dekan Samoborsko-okićkog dekanata, prečani Ivica Cik. Uvod u svetu misu bio je zajednički ples animatora i djece na pjesmu svetog Josipa, himnu ovog susreta. Djeca su imala i ručak te užinu i piće, a za sve sudionike ovaj oratorij bio je besplatan.
Organizator susreta “Idite k Josipu” bila je udruga U duhu S Kristom, suorganizator Župa svetog Ivana Krstitelja, a pokrovitelj Grad Samobor.