Budi dio naše mreže
Izbornik

Održan Nadbiskupijski susret ministranata

Mrkopalj (IKA)

Misno slavlje na susretu ministranata Riječke nadbiskupije u subotu 11. lipnja u Župi Blažene Djevice Marije Žalosne u Mrkoplju predvodio je riječki nadbiskup koadjutor Mate Uzinić.

Na početku propovijedi nadbiskup je ministrantima objasnio bijelu boju njihova ruha, kazavši da je ista dostojna slavlja blagdana, a upravo je to bila Euharistija koja se slavila u mrkopaljskom Marijinu svetištu. Drago mi je da smo u Marijinoj crkvi. Ona nas, kao što je činila s Isusom, uvijek prima u svoje krilo i pokazuje nam svoju blizinu i Božju ljubav jer je i sama bila najbolji odgovor na Božju ljubav. Ako bismo tražili najboljeg učenika među učenicima njezina Sina, to bi bila Marija. Ona je Majka, ali i učenica i od nje trebamo učiti kako biti učenici, rekao je mons. Uzinić.

Vrativši se temu boje ministrantskog ruha, u odnosu na liturgijsko ruho crvene boje koje je nosio nadbiskup, pojasnio je kako se to ruho nosi za blagdane apostola i mučenika, a među njima je i sv. Barnaba čiji blagdan se toga dana slavio. Njega možemo gledati kao Isusova učenika i učiti kako biti učenik, ali i kako biti učitelj. Ovaj nam čovjek govori i jedno i drugo, poručio je propovjednik. Pojašnjavajući je istaknuo da je apostol Barnaba kao učenik prvi u Crkvi napravio radikalan pokret kojega će mnogi kasnije slijediti. Kao primjer naveo je sv. Franju koji se odrekao svega –  za Boga. Ministrantima je opisao događaj susreta Isusa i bogatog mladića (Mk 10,17-30) kojemu Isus odgovara da je za baštinjenje života vječnoga potrebno prodati sve što ima i podijeliti siromasima. Tada bi mogao poći za Isusom. Bogati mladić nije to učinio jer je imao veliki imetak. No, za razliku od njega, Barnaba nije bio tako bogat, ali je imao vjeru. Kada je osjetio Isusov poziv, prodao je njivu, stavio je pred noge apostolima da podijele drugima, i zatim krenuo za Isusom.

Barnaba je bio čestit čovjek, ali je imao još dvije karakteristike koje su ga krasile – bio je pun Duha Svetoga i bio je dobar vjernik. To troje potrebno je za biti pravi ministrant, poručio je mladima mons. Uzinić. „Trebate biti dobri ljudi. Ministrant ne može biti netko tko je zao, zločest. Pretpostavka za biti ministrant jest biti dobar, biti opredijeljen za dobro.“ Kao drugu pretpostavku za službu ministranta, propovjednik je naveo – biti dobar vjernik, te kao treću istaknuo otvorenost Duhu Svetom. Sve to pomaže nam biti ono na što smo pozvani – biti ministranti. To troje bio je sv. Barnaba.

U nastavku, a obraćajući se svećenicima, vjeroučiteljima, animatorima ministranata, poručio je da od sv. Barnabe mogu učiti kako biti dobar učitelj. On je znao na pravi način prepoznati i voditi druge. Iz primjera pročitanog svetopisamskog ulomka (Dj 11, 21b-26; 13, 1-3), u kojemu stoji da je Barnaba nakon dolaska u Antiohiji i razvijanja prve zajednice, odlučio potražiti čovjeka imena Savao, ministranti su nadbiskupu odgovorili da je nakon obraćenja Savao postao Pavao. Mons. Uzinić je dodao da Pavla u tom slučaju prepoznajemo i kao izvrsnog učitelja koji je Crkvi pomogao proći jedno konfuzno i teško razdoblje nesnalaženja. To je uspio zahvaljujući Barnabi. Onaj tko je dobar učenik, dobar čovjek, vjernik, otvoren Duhu Svetom, može postati dobar učitelj koji ima osjećaj za druge, koji ne isključuje druge zbog njihovih pogrešaka i pronalazi načine kako ih ponovo podići i njima samima pomoći biti dobri učitelji. To je zadaća nas svećenika, župnika, animatora, bogoslova, da najprije pronađemo te mlade ljude, uključimo ih i i onda pomognemo im rasti i razvijati se kako bi nas nadmašili, poručio je mons. Uzinić odraslima, a ministrantima dodao: „Vi ste budućnost naše riječke Crkve.“

Podsjetio je i da nije Pavao jedini čovjek na kojega je utjecao Barnaba. Evanđelist Marko bio je njegov nećak kojega je s Pavlom odveo na prvo misionarsko putovanje.  Marku to putovanje nije bilo lagano i bilo mu je dosadno. Pavao je bio ljut na Barnabu kada je ovaj htio ponovo Marka pozvati i zbog toga su se posvađali.  U svetopisamskim tekstovima iščitavamo da je Barnaba bio u pravu jer nije odustao od Marka koji je kasnije napisao Evanđelje i uključio se i u Pavlovo poslanje. Ne odustajte od rada s ministranatima, čak i kada neki od njih odustanu, rekao je propovjednik. Potaknuo je župnike, vjeroučitelje i animatore da mladima izlaze u susret, pronalaze ih i pomažu im bolje upoznati Krista i Kristu služiti oko oltara kako bi mu kasnije služili kao učitelji.

Zaključujući propovijed, još jednom je istaknuo važnu ulogu Marije – Majke, učiteljice, ali i učenica. Barnaba je po njenom uzoru od učenika postao učitelj i to je ono što se svima treba dogoditi. Moramo biti učenici kako bismo postali učitelji. Neka nam pomogne On, koji je jedini pravi učitelj, da budemo i učenici i učitelji, zaključio je mons. Uzinić.