Budi dio naše mreže
Izbornik

Održan susret ministranata Dugoreško-mrežničkog dekanata

Novigrad na Dobri (IKA)

Pod geslom „Vjerujem, Gospodine“ (Iv 9, 38), u subotu, 6. studenog 2021., u Župi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Novigradu na Dobri, održan je dekanatski susret ministranata u Dugoreško-mrežničkom dekanatu.

Nakon stanke od gotovo godinu dana zbog pandemije koronavirusne bolesti i potresa koji su pogodili Zagreb i širu okolicu u ožujku i prosincu 2020. godine, Povjerenstvo za pastoral duhovnih zvanja Zagrebačke nadbiskupije nastavilo je s organiziranjem ministrantskih susreta, ali ovog puta po župama nadbiskupije.

Nakon prošlomjesečnog susreta ministranata Dugoselskog dekanata, ovoga mjeseca red je došao na Karlovačko-gorički arhiđakonat i Dugoreško-mrežnički dekanat koji se prijavio prvi put. Ministranti su se okupili u molitvi za nova duhovna zvanja i uspjeh susreta za Svjetski dan mladih u Zagrebačkoj nadbiskupiji na svetkovinu Krista Kralja svega stvorenja.

Na susretu u Novigradu sudjelovali su ministranti iz župa Bosiljevo, Duga Resa I. i II. (bl. A. Stepinac; sv. Petar), Ladvenjak, Novigrad na Dobri, Prilišće i Skakavac.

Susret je započeo poslijepodne u prostorima pastoralnog centra župe Novigrad na Dobri pod vodstvom člana Povjerenstva za pastoral duhovnih zvanja Zagrebačke nadbiskupije preč. Matije Pavlakovića koji je, uz službu rektora Međubiskupijskog sjemeništa u Zagrebu, posebno zadužen za pastoral ministranata i osnovnoškolaca u Zagrebačkoj nadbiskupiji. Za što bolju realizaciju samog susreta, uz preč. Pavlakovića bila su petorica sjemeništaraca te četvero animatora NaSveJak iz župe Karlovac–Dubovac.

Nakon uvodne pjesme i kratkog predstavljanja tijeka susreta započele su igre upoznavanja samih ministranata koje su režirali već spomenuti animatori. Na susretu je sudjelovalo 29 ministranata: 27 osnovnoškolaca i 2 ministranta srednjoškolca. Po završetku uvodnih igara uslijedio je prigodni program kojega je osmislio i vodio preč. Pavlaković. Cilj je bio ponoviti ili naučiti nešto o povijesti Zagrebačke nadbiskupije te na temelju evanđeoskog ulomka (Mt 25, 14 – 30) i osobnog svjedočenja voditelja, razmisliti u koji poziv ili zvanje treba uložiti svoje životne talente.

Zatim je uslijedio ministrantski kviz u kojem su predstavnici svih župa pokazali zavidno znanje u poznavanju liturgijskih predmeta, odjeće i tijeka crkvene godine. Kateheza je završila upoznavanjem hrvatskih svetaca i blaženika te molitvom za sveta duhovna zvanja. Potom su animatori nastavili s igrama u dvorišnom kompleksu, a petorica sedmaša i osmaša imali su kratki susret s rektorom Pavlakovićem koji im je pobliže približio življenje u sjemeništu te ih je pozvao na jedan od narednih „Vikenda u sjemeništu“, nadajući se i nekom novom kandidatu u narednoj školskoj godini.

Potom su ministranti pristupili sakramentu pomirenja kojeg su dijelili župnik Bosiljeva i Prilišća vlč. Josip Priselac i župni vikar Novigrada na Dobri p. Dario Grbac, CM. Istovremeno je bilo euharistijsko klanjanje koje je predvodio vlč. Pavlaković te molitva krunice koju su predmolili predstavnici sjemeništaraca u zajedništvu s povjerenikom.

Projekt dekanatskih susreta ministranata vezan je uz prve subote u mjesecu, kada Crkva napose moli za nova i sveta duhovna zvanja upirući svoj pogled u Mariju – Kraljicu svećenika.

Vrhunac susreta bilo je slavlje mise u župnoj crkvi. Mnogi dječaci i djevojčice su u svojim ministrantskim haljinama pratili bogoslužje, a njihovi predstavnici – po jedan iz svake župe – posluživali su kod oltara. Misu je predslavio preč. Pavlaković, a liturgijsko pjevanje predvodili su sjemeništarci pjevajući a capella.

Na koncu slavlja, preč. Pavlaković predvodio je, u zajedništvu sa svim prisutnim ministrantima, molitvu za duhovna zvanja koju je sastavio sv. Ivan Pavao II. Cijeli susret ovjekovječen je zajedničkom fotografijom te podjelom nagrada svim sudionicima.

Susret je završio večerom i druženjem sudionika u prostorima župnog pastoralnog centra.

Dekani su pozvani prijaviti povjerene im dekanate za Susret, a raspored dekanatskih susreta ministranata u tekućoj pastoralnoj godini 2021./2022. dostupan je na službenim mrežnim stranicama Zagrebačke nadbiskupije i Međubiskupijskog sjemeništa u Zagrebu.