Budi dio naše mreže
Izbornik

Održan tradicionalni kutinski planinarski križni put

Kutina (IKA)

Tradicionalni 22. kutinski planinarski križni put održan je u subotu 11. ožujka na području župe u Kutini i Kutinskoj Slatini.

Hod na kojem je sudjelovalo 150 hodočasnika započeo je kod crkve Majke Božje Snježne u Kutini, preko Kutinske Slatine do Stupovače. Ondje je misno slavlje predvodio sisački biskup Vlado Košić u zajedništvu s domaćim župnikom Andrzejom Woskom, župnim vikarom u Kutini Rafaelom Mlinarom i župnim vikarom u sisačkoj Župi sv. Kvirina Kristijanom Pezićem.

Biskup Košić je u homiliji, pohvalivši sve hodočasnike, rekao kako je taj njihov hod za križem Gospodnjim jedna vrsta pokorničkog čina. „Oduvijek su kršćani činili pokoru i osobito su, pa i pješice, hodočastili s tom nakanom u Jeruzalem, Rim i u mnoga druga svetišta. Taj način se zadržao i u našem narodu te i sami rado hodočastimo u brojna naša svetišta i time pokazujemo svoju želju da se iskupimo i činimo pokoru za grijehe. Jednako važno, pokazujemo Bogu da zahvaljujemo za njegovu dobrotu i milosrđe“, rekao je mons. Košić.

Osvrćući se na tekst iz Lukina evanđelja u kojem Isus priča prispodobu o izgubljenom sinu. „Farizeji i pismoznanci su mu spočitnuli zašto okuplja tolike grješnike oko sebe, a Isus im je tom pričom odgovorio kakav je zapravo naš Otac nebeski. Mlađi sin nekog oca uzme ono što mu je pripalo te je to sve nemarno potrošio. Tek kada je vidio da bez oca ne može, on mu se vraća te ga moli da ga primi natrag. Taj otac u prispodobi trči prema svom izgubljenom sinu kao da ga čeka svaki dan. Priredi mu gozbu, obuče mu najljepše haljine i dadne mu prsten na ruku. Kada je to vidio stariji sin ne mogne se tome načuditi i sav je ljut. Nato će mu otac: ‘Sinko, ti si uvijek sa mnom i sve moje, tvoje je. No trebalo se veseliti i radovati jer ovaj brat tvoj bijaše mrtav i oživje, izgubljen i nađe se!’ Te riječi govori i Otac nebeski za svakog od nas, jer smo grješni poput tog sina. Papa Franjo kaže da je Crkva − Crkva grješnika. Jest i Crkva svetih, ali to što je Crkva svetih nije ljudsko već Božje djelo jer je Duh Sveti onaj koji posvećuje Crkvu i vodi nas u svetosti. Mi sami po sebi smo samo ljudi i grješni. Zato se neprestano moramo obraćati i činiti pokoru te iskazivati zahvalnost za Božje oproštenje i njegovo  milosrđe“, poručio je sisački biskup.

Podsjetio je i na 21. obljetnicu smrti kardinala Franje Kuharića i na njegove riječi: „Ako je Bog na prvom mjestu, sve je na svom mjestu. Ako Bog nije na prvom mjestu, ništa nije na svom mjestu.“

„To usvojimo od ovog velikog čovjeka iz naše nedavne prošlosti koji je silno volio svoj narod, a posebno blaženog Alojzija Stepinca. Zalagao se za njega jer je osjećao da mora braniti istinu kad se laži nabacuju na njegovo djelovanje i sveti život. On se borio i za slobodu naše domovine, obilazio je ratišta i nije sebe štedio već se dao za druge“, ustvrdio je biskup Košić.

Podsjetio je da je u Rimu završen dijecezanski dio postupka za proglašenje blaženim i svetim brata Ivana Bonifacija Pavletića koji je iz spomenutoga kraja. Na kraju je pozvao i na molitvu kako bi taj sluga Božji što prije bio uzdignut na čast oltara.

Nakon popričesne molitve sve nazočne pozdravio je župnik Wosko i zahvalio svima koji su sudjelovali u organizaciji te pripremili okrjepu za hodočasnike.