Budi dio naše mreže
Izbornik

Održan treći križni put mladih Srijemske biskupije

Srijemska Mitrovica (IKA)

U organizaciji Biskupijskog pastoralnog centra Srijemske biskupije i Ureda za pastoral mladih, koji vodi vlč. Dušan Milekić, u petak 12. ožujka u Srijemskoj Mitrovici održan je treći križni put za mlade Srijemske biskupije.

Mladi iz srijemskih župa okupili su se u dvorištu Župe svetog Dimitrija, đakon i mučenik, a zatim su se uz poštivanje svih epidemioloških mjera, pješice uputili prema srijemskomitrovačkoj Kalvariji, jedinom prirodnom uzvišenju u Srijemskoj Mitrovici, gdje se nalaze postaje križnoga puta te kapelica Žalosne Gospe mitrovačke. Uz sudjelovanje svećenika grada domaćina i okolnih župa iz Srijema, na tom je mjestu upriličena pobožnost križnoga puta, a za mlade iz Srijema ovo je bila prilika da se bliže upoznaju i da u duhovnom smislu, još više rastu u tom zajedništvu.

Do sada je križni put mladih Srijemske biskupije održavan na Tekijama u biskupijskom svetištu u Petrovaradinu. No postojala je želja da se mladi potaknu da u zajedništvu, bliže upoznaju i ostale župe Srijemske biskupije.

Povjerenik za mlade Srijemske biskupije Dušan Milekić rekao je da su u biskupiji željeli u vrijeme korizme okupiti mlade u zajedničkom susretu i promišljanju o Isusovoj muci, u duhovnom susretu s Njim, te da kroz pobožnost križnoga puta osjete blizinu s Njim kao i u misi i prigodnoj molitvi. Želimo mlade ohrabriti kako bi i u Bogu pronašli sigurnost i mir, istaknuo je vlč. Milekić.

„Ono što je veoma važno je da se radi o mladim ljudima kojima svijet nudi toliko različitih mogućnosti, a evo ovdje su s nama. Kao sudomaćin, ističem svoje veliko zadovoljstvo zbog toga. Pokazati nekome koliko ga ljubite a da to bude opisano krvlju, bičevima, odbacivanjem, velikom žrtvom, nije mala stvar. Ako zastanemo nad ovom Kristovom mukom, shvatit ćemo da je svaka naša muka puno manja. Smisao križnoga puta, kako ja vidim kao vjernik, nije ništa drugo nego da nas Krist osvijesti i da nas dozove da mi bez Njega i bez križa, ne možemo biti kršćani. Stoga križni put uistinu molimo rado. Moja preporuka je da dok čitamo riječi i tekst križnoga puta, pokušamo biti baš u tim riječima. Tek tada ćemo ga početi puno više shvaćati, jer je križni put veoma važna pobožnost“, izjavio je u svojstvu sudomaćina vlč. Ivica Zrno, koordinator Biskupijskog pastoralnog centra Srijemske biskupije.

Nakon pobožnosti križnog puta slavljena je misa koju je predvodio vlč. Dušan Milekić. Okupljeni mladi, u zajedništvu s pastirima i ovdje su iskazali svoju veliku pobožnost.

U homiliji vlč. Milekić istaknuo je kako je od velikog značenja ovaj susret i pobožnost koju iskazuju Bogu. „Gledajući mladost koja se okupila, ulijeva se nada da čovjek današnjice kojega vi, dragi mladi, predstavljate, nije odbacio Boga, nego da je istinski tražitelj Boga. A ima li boljeg način nego ići Njegovim putem. U ovom slučaju govorimo i o križnom putu koji je zaista težak. Koji žele ići ti m putem – putem Isusa Krista moraju računati sa žrtvom. A to nije niti malo lako. Zato, dragi mladi, ne dajte se obeshrabriti i kročite hrabro Njegovim stopama. Kada smo uz Boga, svaki teret i svaka žrtva je lakša“, rekao je mladima vlč. Milekić.

Nakon mise mladi su se uputili prema župnoj crkvi gdje ih je, uime srijemskog biskupa Đure Gašparovića pozdravio vlč. Ivica Zrno. „Dragi mladi, uime nas domaćina, uime biskupa, pozdravljam vas u katedrali Srijemske biskupije. Dobro nam došli! Biskup nije danas mogao biti s nama, ali se istinski raduje zbog našega susreta i svakog duhovnog koraka koji smo već učinili i koji ćemo tek učiniti. Zaista je lijepo ovo naše okupljanje i iskaz vjere koji danas dajemo. Lijepo je ovo svjedočanstvo svijetu današnjice, a ono bi se moglo sažeti u jednoj misli – s Bogom je sve lakše. Hvala vam na današnjem svjedočanstvu. Neka se ono nastavi u vašim mjestima, obiteljima i društvu u kojem se krećete“, poručio je vlč. Zrno.

Uslijedio je duhovni nagovor o temi „Zašto je Krist morao biti razapet?“, koji je imao vlč. Milekić. „Kristove riječi su veoma važne. Istina, možda su teške i nama ponekad neshvatljive, ali ako smo vjernici trudit ćemo se razumjeti što nam to Krist govori i na koji nas put poziva. Vjerujem da nitko nije pošteđen patnje i boli u ovom svijetu. Vjerujem da ima obilje situacija za koje ne želimo da su u našem životu. Vjerujem da je obilje trenutaka kada se pitamo treba li meni sve to u životu. I odgovora nema. A zapravo odgovor treba tražiti, ne u logici svijeta, nego u logici križa. Isus je bio razapet i to je teška i kruta stvarnost. Ali je, u isto vrijeme stvarnost koju treba prihvatiti i stvarnost kojom je obilježen moj vjernički život. Bez križa nema kršćanstva, nema vjere, nema čovjeka vjernika. Zato kada ti je teško u životu i kada misliš da je sve izgubljeno pogledaj u Kristov križ i shvatit ćeš što je On učinio za tebe i da svaka tvoja patnja ima smisao u križu Isusa Krista“, poručio je među ostalim vlč. Milekić.

Dojmovi mladih su pozitivni. „Lijepo je vidjeti okupljene mlade iz više župa Srijemske biskupije, koji su došli na pobožnost križnoga puta u Srijemsku Mitrovicu“, rekao je mladi župljanin Zemuna Marko Šalić dodajući: „S obzirom na situaciju nismo imali priliku duže vremena da se vidimo. Na naše opće zadovoljstvo, sada se ukazala prilika da se ponovno okupimo i zajedništvu sudjelujemo u pobožnosti križnoga puta“.

Matija Šeremet iz Šida rado sa odazvao pozivu biti sudionikom pobožnosti križnoga puta: „Drago mi je što mogu biti dio skupa mladih. Križni put mi mnogo znači zato što smatram da je to najbolji način da se prisjetimo kako je Isus Krist patio. Također smatram da je to najbolja priprava za Uskrs, jer nema Uskrsa u punom smislu te riječi, dok vjernici ne osjete Isusovu patnju i smrt na križu“.