Budi dio naše mreže
Izbornik

Održan webinar o temi „Samopouzdanje i nesigurnost u roditeljske kompetencije“ u sklopu ciklusa predavanja „Obiteljske večeri“

Đakovo (IKA/TU DJOS)

Peti webinar ciklusa online predavanja pod nazivom „Obiteljske večeri“ održan je putem Zoom platforme u srijedu, 28. veljače 2024., u organizaciji Savjetovališta Đakovačko-osječke nadbiskupije, Instituta za novu evangelizaciju Sveti Ivan Pavao II. i Povjerenstva za brak i obitelj osječkih dekanata, izvijestio je Tiskovni ured Đakovačko-osječke nadbiskupije.

Predavanje pod nazivom „Samopouzdanje i nesigurnost u roditeljske kompetencije“ održala je mag. psych. Barbara Markovac. Sudjelovalo je 95 sudionika. Predavačica je na početku predavanja upozorila na brojne imperative i očekivanja koje kroz roditeljsku ulogu, roditelji imaju od samih sebe, ali i koje suvremeno društvo stavlja pred njih. Uz veću prisutnost i dostupnost različitih informacija, povećava se vjerojatnost za pojavu zabrinutosti i nesigurnosti.

Sudionici su mogli čuti nešto više o tome što uopće predstavlja pojam slike o sebi, samopouzdanje, samopoštovanje i samoefikasnost te koju ulogu svaki od tih pojmova ima u roditeljstvu. Predavačica je predstavila podatke i povezanosti koje je moguće pronaći u znanstvenoj literaturi i također sve povezala kroz primjere iz osobnog iskustva.

Istaknula je da roditeljska slika o sebi proizlazi iz doživljaja roditeljstva, odnosno toga kako se roditelj vidi u roditeljskoj ulozi. Tri dimenzije kojima se taj subjektivni doživljaj roditeljstva opisuje su roditeljsko zadovoljstvo podrškom, odnosom s djetetom i osobnim uspjehom u roditeljstvu, zahtjevi i stres roditeljske uloge te osjećaj roditeljske kompetencije. Sudionici su se upoznali s pojmom roditeljske kompetencije i što ona sve uključuje. Zaključeno je da se roditeljska kompetencija uči, neprestano razvija te ljubavlju potvrđuje.

Predavačica je ponudila nekoliko ideja vježbi i aktivnosti koje svaki roditelj može odraditi kako bi jačao svoju roditeljsku sliku o sebi te s nekoliko poruka za kraj potaknula sve na propitivanje o tome koliko su realna očekivanja koja imaju od sebe. Istaknuto je da niti jedan roditelj nije imun na osjećaj nesigurnosti, preopterećenosti i zbunjenosti te da roditeljstvo nije nešto što čine savršene osobe, nego nešto što usavršava osobu.

Nakon predavanja uslijedili su komentari sudionika, kao i pohvale za predavanje. Ti webinari se održavaju kao jedna od aktivnosti projekta Hrvatskog društva bračnih i obiteljskih savjetovatelja „Aktivno roditeljstvo: podrška i savjetovanje“ koji se provodi uz podršku Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade. Iduće online predavanje održat će se 20. ožujka 2024. godine. Informacije o samom webinaru i mogućnostima prijave će biti pravovremeno objavljene na web stranicama Đakovačko-osječke nadbiskupije i Facebook stranici Bračnog i obiteljskog savjetovališta, izvijestio je Tiskovni ured Đakovačko-osječke nadbiskupije.