Budi dio naše mreže
Izbornik

Održana duhovna obnova Frame Đakovo

Đakovo (IKA)

Duhovna obnova Franjevačke mladeži (Frama) Đakovo održana je od 20. do 21. veljače u prostorijama Doma za mlade „Betanija” u Đakovu.

Duhovnu obnovu je organizirala duhovna asistentica Frame Đakovo s. Gabrijela Tea Damjanović, u zajedništvu s duhovnim asistentom Frame Našice fra Vinkom Brkovićem. Geslo duhovne obnove koju je predvodio fra Vinko Brković bilo je „Tko god se uzvisuje, bit će ponižen, a tko se ponizuje, bit će uzvišen“ (Mt 23, 12).

Prvi dan duhovne obnove započeo je nagovorom u kojem je fra Vinko govorio o pojmu poniznosti. Iz toga nagovora sudionici su mogli naučiti da je glavni cilj jednoga člana Frame vječnost i u taj cilj nikada se ne smije sumnjati. Ono, u što su pozvani sumnjati jesu napori koje svakoga dana čine kako bi bili bliže tomu cilju.

Potom su stariji članovi govorili mlađima o svojem iskustvu Frame i odgovarali su na njihova pitanja.

U sklopu pripreme za misu fra Vinko je detaljno opisao dijelove mise i naglasio njihovo značenje i pogrješke koje se često tijekom mise čine. Razgovarali su u skupini na koji način mogu biti dobar primjer u svijetu kao sljedbenici sv. Franje.

Na kraju dana bilo je klanjanje tijekom kojega su razmatrali o odnosu s drugima, s Bogom, što im je teško, na čemu su zahvalni, na čemu trebaju raditi i što bi trebali poboljšati u svojem odnosu s Bogom. Novi dan započeo je jutarnjom molitvom, a u fra Vinkovu nagovoru framaši su mogli naučiti važnost euharistije i bratstva.

Uslijedilo je vrijeme tišine i rada u samoći, tijekom kojeg su promišljali o svom doprinosu bratstvu, o onome što im je ponekad teško te na čemu su zahvalni. Nakon toga, u radu u skupinama, raspravljali su i komentirali o utjecaju bratstva na njihov život i o odnosima u bratstvu.

Duhovna obnova je zaključena misom koju je predvodio fra Vinko. Članovima Frame je uputio poruku da ne sumnjaju u svoj cilj, nego u svoje napore.