Budi dio naše mreže
Izbornik

Održana duhovna obnova za vjeroučitelje Dubrovačke biskupije

Dubrovnik (IKA)

Duhovna obnova za vjeroučitelje i odgojiteljice u vjeri Dubrovačke biskupije održana je online u subotu 5. veljače.

Duhovna obnova ujedno je bilo Županijsko stručno vijeće vjeroučitelja Dubrovačke biskupije. Duhovnu obnovu predvodio je fra Miljenko Vrabec, OFMCap, upravitelj Svetišta Gospe od Milosrđa u Dubrovniku, a središnja tema je bila „Sveti Pavao kao najbolji (vjero)učitelj“. Predvoditelj obnove je kroz riječi Svetoga pisma, tj. kroz citate iz Pavlovih poslanica, vjeroučiteljima i odgojiteljicama u vjeri dao poticaj za njihovo vjeroučiteljsko i odgojiteljsko poslanje. Istaknuo je da svijet „ne čuje“ vjeroučitelja i odgojitelja u vjeri ako „živi kao svijet“, nego tek onda ako svojim životom živi drugačije i svjedoči drugačije vrijednosti, ako svojim primjerom i svojim životom potiče druge na život u vjeri. Rekao je da vjeroučitelje i odgojitelje u vjeri „gledaju dječje oči“, te promatraju koliko istinski žive ono što navještaju, no da sve ipak prvo „promatraju Božje oči“, te da smo u tim očima uvijek vrijedni. Ohrabrio je okupljene i kazao im da Bog ne poziva savršene, već usavršuje pozvane, te stoga ni oni ne moraju biti savršeni, već se trebaju prepustiti Bogu i njegovoj milosti da ih usavršuje u njihovom pozivu i poslanju.

Vjeroučiteljima je kazao da su oni, prije nego učitelji, ipak prvo odgojitelji, da njihova prva zadaća nije učenike učiti, već im biti odgojitelji i oni koji će im prenositi vjeru.

Svima je kazao da im ne bude žao „darovati se“ u svom pozivu i poslanju, jer znaju kome su povjerovali – uskrslom Isusu.

Vjeroučitelji i odgojiteljice u vjeri su nakon predavanja izmolili krunicu. Molili su otajstva svjetla, a kao uvod u svako otajstvo predvoditelj obnove je održao kratko razmatranje, dok je svako otajstvo predmolio netko od vjeroučitelja i odgojiteljica u vjeri.

Vjeroučitelje je pozdravio i voditelj Katehetskog ureda Dubrovačke biskupije Šime Zupčić koji im je zahvalio na sudjelovanju, kao i upravitelju biskupijskog svetišta Vrabecu na predvođenju duhovne obnove. S obzirom da se već neko vrijeme stručna usavršavanja vjeroučitelja Dubrovačke biskupije, jednako kao i u ostalim biskupijama, održavaju online, te da stoga novi vjeroučitelji nemaju prilike upoznati se međusobno i s vjeroučiteljima koji već dulje rade na području biskupije, na ovom stručnom vijeću su se svi ukratko predstavili, uz nadu da će iduće stručno usavršavanje biti moguće održati uživo.