Budi dio naše mreže
Izbornik

Održana konstituirajuća sjednica Tajništva Sinode Sisačke biskupije

Sisak (IKA)

Konstituirajuća sjednica Tajništva Sinode Sisačke biskupije održana je u petak 21. listopada u Biskupijskom ordinarijatu u Sisku pod predsjedanjem sisačkog biskupa Vlade Košića.

Na početku sjednice biskup Košić je predstavio okupljene članove u sastavu: tajnik dr. sc. Ivan Petrović, župnik u Popovači te članovi Tajništva: upravitelj Župe Sunja vlč. Ivan Kuzmić, predstojnica Katehetskog ureda s. Smilja Čirko, predstojnik Ureda za odnose s javnošću Stjepan Vego, vjeroučiteljica iz Kloštar Ivanića Lukrecija Špoljar, vjeroučitelj iz Siska Ivan Glavinić te ekonomistica iz Popovače Branka Martinović. Mons. Košić je upoznao članove sa zadaćom Tajništva koje će pod njegovim vodstvom organizirati, analizirati i voditi pripremu te potom i održavanje Sinode.

U nastavku sjednice članovi su izabrali geslo „Krist, kamen zaglavni“, te odredili da će himan Sinode biti Psalam 118 koji će biti i uglazbljen. Uskoro će biti sastavljena i molitva Sinode te grafički vizuali koji će biti distribuirani u župe.

Na sjednici je zaključeno da je potrebno pripremiti i upoznati sa Sinodom što veći broj vjernika kako bi se dobili što kvalitetniji prijedlozi. Tako će Katehetski ured, kao dio priprema, izraditi 12 kateheza za odrasle. Cilj je propitivanje aktualnih tema i izazova te mogućnosti sisačke Crkve. Želja Tajništva je da se u pripremnom razdoblju u Sinodalni put uključe sve zajednice koje djeluju na području biskupije. Tako će o prijedlozima koji će biti poslani tajništvu raspravljati svećenici na svojim koronama, ali i pastoralna i ekonomska vijeća, vjeroučitelji, biskupijske ustanove, molitvene zajednice, zajednice mladih, zborovi i drugi. Također svoje prijedloge moći će na adresu Tajništva poslati i svi zainteresirani vjernici.

Dogovoreno je i kako će se svečano otvorenje pripremnog razdoblja biskupijske Sinode održati 26. studenoga u bazilici Sv. Kvirina u Sisku. Pripremno razdoblje trajat će godinu dana, do početka nove pastoralne godine, kada bi se započelo sa zasjedanjem biskupijske Sinode.