Budi dio naše mreže
Izbornik

Održana procesija svjetla od Marije Bistrice do Vinskog Vrha

Marija Bistrica (IKA)

U predvečerje blagdana Majke Božje Bistričke, 12. srpnja, u Mariji Bistrici održana je procesija svjetla od Hrvatskoga nacionalnog svetišta Majke Božje Bistričke do Vinskog Vrha.

Procesija je krenula iz crkve na otvorenom bl. Alojzija Stepinca. Oko 1250 hodočasnika je sa svijećama u svečanoj procesiji, moleći i pjevajući, hodočastilo do nekoliko kilometara udaljenog Vinskog Vrha.

Nakon procesije, misu je predslavio fra Siniša Pucić u zajedništvu s desetak svećenika i domaćim župnikom i rektorom svetišta preč. Domagojem Matoševićem.

U procesiji i misi sudjelovali su „apostoli“, lovačke i vatrogasne udruge, članice Udruge Hrvatska žena, Limena glazba KUD-a „Lovro Ježek“. Pun autobus hodočasnika predvođenih svećenicima vlč. Dragutinom Goričancem i o. Dariom Grbcem došao je iz Ozaljskog dekanata.

Na Vinskom Vrhu se prvotno nalazio kip Majke Božje Bistričke. Međutim, zbog turske opasnosti, krajem 15. stoljeća sklonjen je u Mariju Bistricu gdje se otad trajno čuva. Stoga se kapela na Vinskom Vrhu naziva prasvetištem.