Budi dio naše mreže
Izbornik

Održana prva sjednica Povjerenstva za trajnu formaciju svećenika i osoba posvećenog života Zadarske nadbiskupije

Zadar (IKA)

Prva sjednica Povjerenstva za trajnu formaciju svećenika i osoba posvećenog života Zadarske nadbiskupije pod predsjedanjem zadarskog nadbiskupa Milana Zgrablića održana je u četvrtak 23. lipnja 2023. u Nadbiskupskom ordinarijatu u Zadru.

U sastavu Povjerenstva su četiri člana: predstojnik don Elvis Ražov, don Marinko Duvnjak, don Josip Lenkić i don Zvonimir Mikulić. Predstojnik Ražov predstavio je glavne naglaske iz dokumenta „Dar svećeničkog zvanja“ (Ratio fundamentalis institutionis sacerdotalis) koji je objavila Kongregacija za katolički odgoj 2016. godine.

Dokument ističe četiri karakteristična obilježja formacije: jedincata, cjelovita, zajedničarska i misionarska. Nužno je da svećenik uvijek sebe doživljava kao učenika na putu koji je trajno potrebit cjelovite formacije, shvaćene kao stalno suobličavanje Kristu. Postoje dvije faze formacije: početna i trajna.

Trajna formacija je potreba u životu i djelovanju svećenika koji treba biti stalno raspoložen provoditi Božju volju po Kristovom primjeru. To zahtijeva stalno obraćenje srca i gledanje na vlastiti život u svjetlu vjere koja ga otvara za pastoralnu ljubav potpunog predanja Crkvi.

U tom smislu, Kongregacija ističe da je pogrešno smatrati trajnu formaciju pukim stručnim usavršavanjem kulturne i pastoralne naravi. Cilj trajne formacije je rast u vjernosti službi na putu stalnog obraćenja oživljenjem primljenog dara u svećeničkom ređenju.

Na putu stalnog sazrijevanja u svećeničkom pozivu, dokument govori o nekim izazovima koji su vezani za službu i život prezbitera: iskustvo vlastite slabosti, opasnost doživljavanja sebe kao službenika svetoga, izazov suvremene kulture, privlačnost moći i bogatstva, izazov celibata, potpune predanosti vlastitoj službi.

Sakramentalno svećeničko bratstvo ističe se kao dragocjena pomoć za trajnu formaciju svećenika. Predlažu se i određeni konkretni oblici sakramentalnog bratstva: bratski susreti, duhovno vodstvo i ispovijed, duhovne vježbe, zajedničko blagovanje, zajednički život, svećeničke udruge.

Naglašene su četiri dimenzije formacije među kojima postoji istodobna interakcija: ljudska, duhovna, intelektualna i pastoralna. Povjerenstvo je predložilo teme za rekolekcije svećenika u sljedećoj pastoralnoj godini. Budući da je sljedeća godina posvećena molitvi, u središtu pozornosti će biti Lectio divina – molitveno čitanje Svetog pisma. Za svećenike do deset godina predložene su teme koje će govoriti o ars celebrandi – kako sveto i pobožno slaviti sveta otajstava u vjernosti liturgijskim propisima Crkve.