Budi dio naše mreže
Izbornik

Održane prve „Sportske igre mladih Sv. Vida 2024.“  

Rijeka (IKA)

Prve „Sportske igre mladih Sv. Vida 2024.“, koje je tjedan dana prije središnje proslave blagdana sv. Vida, zaštitnika Riječke nadbiskupije i grada Rijeke, organizirao Odsjek za sport Riječke nadbiskupije održane su u subotu, 8. lipnja u Sportskoj dvorani Kostrena i vanjskim sportskim terenima, izvijestili su iz Riječke nadbiskupije.

U malom nogometu, košarci, odbojci i stolnom tenisu natjecalo se 220 prijavljenih.

Događaj je započeo molitvom nakon koje su pozdravne riječi uputili povjerenik Odsjeka za sport Riječke nadbiskupije Kristijan Perković, načelnik Općine Kostrena Dražen Vranić i župnik Kostrene Ivan Stošić, koji je pročitao poruku riječkog nadbiskupa Mate Uzinića. U njoj je nadbiskup Uzinić kazao da se za sport, osobito nogomet, kaže da je „najvažnija sporedna stvar na svijetu“. „Za nas kršćanske vjernike najvažnija je ipak naša vjera u Isusa Krista koji od nas traži da ga ljubimo najviše, kako bismo sve druge i drugo mogli ljubiti na pravi način (usp. Mt 10, 37; Lk, 14, 26). I to nije sve što povezuje sport i vjeru. Iako im je  konačni cilj različit, jer kako kaže sv. Pavao u Prvoj poslanici Korinćanima (9, 25), sportaši trče ′da dobiju raspadljiv vijenac‵, a kršćanski vjernici ′neraspadljiv‵, put prema cilju koji imaju sport i kršćanska vjera je vrlo sličan. I sport i kršćanska vjera u nama žele razviti darove koje smo primili kako bismo ih usavršili uz trud i osobno zalaganje, ali i potporu i pomoć drugih“, poručio je u poruci riječki nadbiskup.

„Oboje nas povezuje s drugima koji nam nisu neprijatelji – tad bi sport prestao biti sport, a kršćanska vjera kršćanska vjera – nego braća i sestre, čak i onda kad su u suprotnoj ekipi, odnosno kad vjeruju drugačije. Tad su nam samo izazov da mi budemo bolji, da od sebe dademo više, ali i prilika da od drugih učimo i da druge učimo. I sport i kršćanska vjera učvršćuju nadu, izgrađuju bratstvo, pokazuju važnost odricanja, vrijednost suradnje i zajedništva s drugima, snagu ljubavi”, ustvrdio je.  Istaknuo je i važnost takvih sportskih susreta mladih kršćanskih vjernika jer se na taj način ne uče samo sportu, nego kroz sport uče i o vjeri i obrnuto.

„Neka ove prve Sportske igre mladih sv. Vida u svim sudionicima potaknu sportski i kršćanski duh, kako biste surađujući jedni s drugima svi dali ono najbolje od sebe u osvajanju ′raspadljivog vijenaca‵, ali i bili potaknuti na bolju međusobnu suradnju, pomoć i potporu u postizanju onog ′neraspadljivog vijenca‵ koji nam je Bog u Isusu Kristu pripravio za svu vječnost. Želeći da vas i u jednom i u drugom potiče primjer vašeg svetog vršnjaka, sv. Vida, na prve Sportske igre mladih sv. Vida i sve vas koji sudjelujete u ovom projektu zazivam njegov zagovor i Božji blagoslov!“, poručio je nadbiskup Uzinić.

U organizaciju prvih Sportskih igara mladih Sv. Vida 2024. kao suci ili kao podrška uključili su se i profesionalni sportaši.

Mladima su se tijekom dana na raspolaganje za ispovijed stavili svećenici Danijel Dragičević, Petar Filipović i Josip Tafra, a misu je predvodio Josip Pende.

U homiliji je propovjednik izdvojio tri poruke. Kao prvu, naveo je da su Isusovi roditelji redovito odlazili u Jeruzalem o blagdanu Pashe što je donosilo ploda. „Redovitost donosi rezultate i u sportu i duhovnom životu“, kazao je vlč. Pende. Kao drugu, podsjetio je da su Isusa zajedno tražili Marija i Josip, ne prebacujući krivnju na drugoga. „Bili su tim“, poručio je mladima te dodao kako ukoliko u životu žele plodove na duhovnom i sportskom polju, trebaju biti timski igrači i ne smiju biti „kampanjci“.

Na kraju, kao treću poruku istaknuo je da je Marija razmišljala o Isusovim riječima koje im je rekao kada su ga pronašli u hramu i kasnije u njima pronašla dublji smisao. „U sportu se događaju padovi. Stanite, dopustite da Bog prodre u vašu nutrinu. To nas dovodi do dubljeg iskustva vjere“, zaključio je vlč. Pende.

Prije mise, mladima je o Božjoj intervenciji u svome životu i obraćenju posvjedočio bivši boksač Marin Slavić.