Budi dio naše mreže
Izbornik

Održani Dani Milosrđa prema karizmi bl. Marije Propetog Petković

Zagreb (IKA)

U Župi sv. Josipa na zagrebačkoj Trešnjevci, u organizaciji Poslanika Milosrđa, od 9. do 12. studenoga održani su Dani Milosrđa prema karizmi bl. Marije Propetog Petković, izvijestili su iz Zaklade bl. Marije Petković.

Danima Milosrđa željelo se upoznati i produbiti tu karizmu onako kako ju je živjela bl. Marija Propetog Petković.

Svakoga devetog dana u mjesecu Kćeri Milosrđa, Poslanici Milosrđa – skupina vjernika koji se nadahnjuju na karizmi bl. Marije Propetog i svi drugi štovatelji časte Blaženicu i mole njen zagovor. Tako su i Dani Milosrđa započeli molitvom krunice s njenim razmatranjem za svako otajstvo, euharistijskim slavljem i molitvom pred blaženičinim relikvijama. U večernjem programu, sudionici Dana Milosrđa mogli su pogledati dokumentarni film HRT-a, iz serije „Duhovni velikani Crkve u Hrvata“, pod nazivom „Marija Propetog Isusa Petković“, redatelja Ninoslava Lovčevića. Kroz svjedočanstva osoba koje su se susrele s bl. Marijom Propetog i prikaza njenog misijskog rada, sudionici su upoznali širenje karizme milosrđa u Hrvatskoj i svijetu.

Svakoga dana sudionici su sudjelovali na euharistijskom slavlju i pobožnostima koje je vodio župnik Župe sv. Josipa vlč. Damir Ocvirk. Tijekom propovijedi naglasio je važnost sakramenta ispovijedi i pričesti te molitve kao izvora snage za djelatno milosrđe. Istaknuo je potrebu bogaćenja u duhovnim stvarima da bi vlastite svjetiljke napunili uljem za djela ljubavi po kojima će ih Gospodin jedino prepoznati kao svoju djecu. Posvijestio je da o svakom kršćaninu ovisi život i razvoj Crkve dodavši da radošću susreta vjernik odsijeva pripadnost Kristu i sigurnost njegove prisutnosti.

Drugog dana predstavljene su nove publikacije koje je predstavila doc. dr. sc. Katica Knezović: zbornik radova „Družba Kćeri Milosrđa u stoljetnoj povijesti“ i novo izdanje litanijskih molitava „Hvale i zazivi vječnom Ocu“ bl. Marije Propetog Petković. Zbornik radova „Družba Kćeri Milosrđa u stoljetnoj povijesti“ rezultat je VII. znanstvenog skupa o bl. Mariji Propetog Petković koji se održao 4. i 5. listopada 2019. godine u Blatu prigodom otvaranja jubilarne, stote godine postojanja Družbe Kćeri Milosrđa Trećega samostanskog reda sv. Franje. U radovima se može iščitati širenje karizme milosrđa po toj redovničkoj zajednici i življenje karizme u konkretnom apostolatu.

Predstavljačica je istaknula da je Blaženica bila uistinu snažna žena rođena u teška vremena, od Gospodina opremljena svim potrebnim duhovnim darovima za obnovu domovine u teškim poratnim prilikama nakon Prvog svjetskog rata te za širenje vjere u Južnu Ameriku u tijeku i nakon Drugog svjetskog rata. S nevjerojatnom lakoćom ostvarivala je sve svoje planove osiguravajući pomoć onima za koje se činilo da su ih svi ostavili. Upravo nabavkom hrane, odjeće, otvaranjem škola, zavoda, bolnica pokazivala je kako Gospodin brine za svakog čovjeka te da samo jedna žena iz „malog“ Blata može milosrdnim djelima ljubavi pokrenuti tisuće i zajedno s njima pomoći tisućama. Predstavljajući VII. neizmijenjeno izdanje „Hvala i zaziva vječnom Ocu“, dr. Knezović je podsjetila na Blaženičino zalaganje u vrijeme Drugog Vatikanskog koncila da svijet posebno štuje Boga Oca.

U subotu uoči euharistijskog slavlja održano je klanjanje Presvetom Oltarskom Sakramentu za one koji čine djela milosrđa i one koji su potrebni Božjeg i našeg milosrđa. Klanjanjem su sudionici imali priliku zahvaliti Presvetom Trojstvu za svaki trenutak u kojem su doživjeli milosrdnu ljubav u svom životu. Također, molili su Gospodina da ih osposobi biti živa slika njegova milosrđa prema potrebnima, a potrebnima da Gospodin providi ono za čime žude.

Na kraju Dana Milosrđa održan je dobrotvorni koncert za Zakladu „Blažena Marija Petković“. Koncertom su sudionici Dana Milosrđa imali priliku djelatno sudjelovati u karizmi milosrđa, bilo darujući svoj talent pjevanja i sviranja, bilo materijalnim darom. Dobrotvornom koncertu odazvali su se svojim pjevanjem zborovi Župe sv. Josipa na Trešnjevci: Dječji zbor Iskrice, Zbor gospođa, Mješoviti zbor, Zbor Izvor i Zbor Iosephus te Mješoviti zbor Župe sv. Mirka iz zagrebačkih Šestina, kao i Zbor Župe sv. Luke evanđelista iz Novske. Pjevala je također s. M. Kristina Injić, CFM, a na orguljama je svirala učenica Ema Martić.

Koncertom je obilježeno 20 godina od beatifikacije Marije Propetog Petković. Stoga su zborovi izveli jednu pjesmu posvećenu Blaženici i jednu po svom izboru.

Koncertu su nazočile i druge skupine Poslanika Milosrđa iz Novske, Ivanić-Grada i Šestina, sestre Kćeri Milosrđa, župnik Župe sv. Mirka iz zagrebačkih Šestina kao i štovatelji bl. Marije Propetog Petković, prijatelji Zaklade BMP i župljani Župe sv. Josipa.

Provincijalna predstojnica Družbe Kćeri Milosrđa, s. M. Mirjam Gadža i župnik vlč. Ocvirk uputili su zahvalnu riječ, a druženje svih sudionika koncerta nastavljeno je u župnoj dvorani.

Koncert za Zakladu „Blažena Marija Petković“ organizirali su Poslanici Milosrđa Župe sv. Josipa – Trešnjevka i Zaklada „Blažena Marija Petković“.