Budi dio naše mreže
Izbornik

Održano božićno čestitanje djelatnika katoličkih škola Požeške biskupije

Požega (IKA)

Djelatnici pet katoličkih škola Požeške biskupije – iz Katoličke osnovne škole i Katoličke gimnazije u Požegi, iz Katoličke osnovne škole i Katoličke klasične gimnazije u Virovitici i Katoličke osnovne škole u Novskoj – predvođeni svojim ravnateljima okupili su se u subotu, 23. prosinca 2023. u Odgojno-obrazovnom centru u Požegi u povodu čestitanja Božića požeškom biskupu Antunu Škvorčeviću, izvijestila je Požeška biskupija.

Predstojnik Ureda za katoličke škole Ivica Žuljević pozdravio je biskupa Škvorčevića, ravnatelje i sve djelatnike, te je prikazao značajnije događaje u odgojno-obrazovnim ustanovama Požeške biskupije tijekom protekle godine. Zahvalio je mons. Škvorčeviću osnivaču spomenutih škola, za pažnju koju iskazuje njihovim djelatnicima i učenicima te za brigu oko duhovnih i materijalnih ulaganja kako bi škole imale kvalitetne uvjete. U ime djelatnika katoličkih škola poželio mu je radostan i blagoslovljen Božić.

Zahvalivši predstojniku Žuljeviću i ravnateljima na čestitci, biskup je istaknuo kako je Božić u svojoj jednostavnosti i skromnosti „pun velikih“ poruka. Spomenuo je kako Božić ponajprije očituje da je Bog odlučio biti s ljudima u liku jednog čovjeka, te se tako ostvarilo proroštvo od davnine da će on biti Prisutnost, Emanuel – s nama Bog. Pojavljuje se u liku nemoćnog i krhkog djeteta, svjedočeći kako želi ostvariti svoju prisutnost među ljudima i zajedništvo putem poniznosti, veličinu u malenosti, moć u slabosti. U tom je izazov Božića!

„Mi slažemo neku svoju osobnu i zajedničku uglavnom neuspjelu sliku postojanja obrnutim putem, polazeći od sebičnosti, nasilja, očitovanja svoje moći na različite načine, posebno oružjem i ubijanjem drugoga, uspostavljajući društvo u kojem se ne da živjeti, o čemu trenutačno svjedoči i rat u Svetoj Zemlji i Ukrajini, pokolj prije dva dana u Pragu“, rekao je biskup.

Kazao je nazočnima da je beltehemski događaj model i za katoličke škole. Kad djelatnici pristupaju djeci i mladima na način malenosti i poniznosti, ostvaruje se međusobna povezanost, zajedništvo i prisutnost koja izgrađuju, te katoličke škole postaju betlehemske, Isusove škole: Bog i čovjek zajedno.

Pozvao ih je da se zaustave pred malenim djetetom u jaslicama i obnove u vjeri kako je Sin Božji postao čovjekom da bi svojom malenošću podario veličinu, svojom slabošću moć, obdario radošću i nadom te da ga se u tom nasljeduje. Čestitao im je Božić i poželio u novoj godini Božji blagoslov u služenju mladim naraštajima.

Potom su ravnatelji škola s predstavnicima biskupu uručili simbolične božićne poklone koje su priredili zajedno s učenicima i njihovim roditeljima. Susret je nastavljen uz prigodni domjenak, izvijestila je Požeška biskupija.