Budi dio naše mreže
Izbornik

Održano hodočašće bolesnika i medicinskog osoblja u Mariju Bistricu

Marija Bistrica (IKA)

Hodočašće bolesnika i medicinskog osoblja, 51. u nizu, u nacionalno marijansko svetište u Mariji Bistrici održano je u subotu 1. lipnja.

Na početku misnoga slavlja bistrički župnik i rektor svetišta Majke Božje Bistričke preč. Domagoj Matošević pozdravio je oko sedamsto pedeset hodočasnika pristiglih iz sljedećih župa, ustanova i udruga: župa sv. Rok – Koprivnički Bregi, sv. Marija Magdalena – Gornji Kneginec, Uzvišenje Svetog Križa – Sisak, sv. Ivan Krstitelj – Desinec, sv. Martin biskup – Sv. Martin pod Okićem, Majka Božja Snježna – Trnovec, sv. Vid – Vidovec; Caritas Zagrebačke nadbiskupije i Centar za rehabilitaciju »Stančić«; Udruga umirovljenika »Pešćenica« – Zagreb, Humanitarna udruga JOB i Savez invalida – Sisak.
Prije i za vrijeme mise sudionici bolesničkog hodočašća imali su priliku za ispovijed, a uz petoricu svećenika, misu na prostoru crkve bl. Alojzija Stepinca na otvorenom slavio je vlč. Odilon Gbènoukpo Singbo, sveučilišni kapelan Hrvatskoga katoličkog sveučilišta u Zagrebu, koji je održao i homiliju.

Uzevši za primjer zanimljivu anegdotu iz života jednog virtuoznog violinista, vlč. Singbo potaknuo je sve one kojima su životne nedaće i bolesti „potrgali žice radosti” da unatoč tome „odsviraju svoju životnu skladbu” sa žarom, do kraja. Na upit kako unatoč bolestima i križevima zadržati životnu radost, snagu i optimizam odgovorio je da Isus nudi rješenje. On nam pruža svoj jaram ne zato da nam u životu bude teže već da nam ga on pomogne nositi. Isus želi sa svakim čovjekom nositi njegov križ i njegovu bolest, pojasnio je. „Najgore što možemo napraviti je nositi svoje životne bolesti ili poteškoće bez Boga, a vaš dolazak u ovo Svetište govori da želite prihvatiti Isusov jaram. (…) Bolest, poteškoća, životna bol ne znače da nas je Bog napustio, ne znače prokletstvo, ne znače Božju kaznu nego naprotiv – to je sredstvo za naše usavršavanje na putu prema svetosti, na putu prema Onome koji nas je stvorio, koji nas je ovdje poslao s razlogom i koji nas čeka ne kao okrutan sudac nego kao milosrdni Otac. Mislim da se u tome nalazi ljepota naše vjere, ljepota naše prisutnosti ovdje”, zaključio je vlč. Singbo.


Poslije misnoga slavlja bolesnim, starijim i nemoćnim hodočasnicima svećenici su dijelili sakrament bolesničkog pomazanja, u čemu su misnicima pripomogla još dvojica svećenika.
Poslije stanke za odmor, osvježenje i objed, u bistričkoj bazilici održana je pobožnost križnoga puta, koju su predvodili bogoslovi.
Caritas Zagrebačke nadbiskupije omogućio je sudjelovanje za pedesetak svojih korisnika – uglavnom osoba s invaliditetom i članova njihovih obitelji. Prijevoz ove skupine korisnika – kojima se pridružilo nekoliko sadašnjih i bivših Caritasovih zaposlenika te volontera – zagrebački Caritas organizirao je u suradnji s udrugom „JOB” te je hodočasnike počastio i slatkišima.
Vozač autobusa i ujedno duhovna pratnja ove grupe hodočasnika bio je vlč. Dragutin Goričanec, povjerenik Zagrebačke nadbiskupije za pastoral osoba s posebnim potrebama i župnik župe Uzvišenje Svetog Križa u Završju.