Budi dio naše mreže
Izbornik

Održano nadbiskupijsko hodočašće studenata u Aljmaš

Aljmaš (IKA/TU)

U organizaciji Ureda za pastoral mladih i Udruge Duhos u subotu, 9. listopada 2021. održano je nadbiskupijsko hodočašće studenata u svetište Gospe od Utočišta u Aljmaš, izvještava Tiskovni ured Đakovačko-osječke nadbiskupije.

To je prvi od događaja kojima Udruga Duhos obilježava 10. godina svoga postojanja. Hodočastili su osječki studenti i mladi, studenti đakovačkog KBF-a te mladi iz Strizivojne i Veliškovaca.

Nakon zajedničke molitve u Župi sv. Ćirila i Metoda u Osijeku, mladi su se skupa s župnikom Župe sv. Roka u Veliškovcima vlč. Vjekoslavom Lulićem i osječkim studentskim kapelanom vlč. Mariom Žigmanom uputili do svetišta u Aljmašu. Putem se zajedno molila krunica, razgovaralo se i pjevalo, a tijekom cijelog puta, mladima je pružena mogućnost za slavlje sakramenta ispovijedi.

U Župi Rođenja sv. Ivana Krstitelja u Sarvašu, mlade je skupa sa svojim župljanima dočekao vlč. Filip Perković koji je ukratko progovorio o povijesti, nastanku i prilikama u župi te pozvao na okrepu.

Po dolasku u svetište Gospe od Utočišta uslijedila je misa koju je predslavio župni vikar Župe sv. Petra i Pavla iz Osijeka vlč. Blaž Jokić, u zajedništvu s profesorom na đakovačkom KBF-u i sveučilišnim kapelanom vlč. Davorom Vukovićem te vlč. Lulićem i vlč. Žigmanom.

U propovijedi je vlč. Jokić istaknuo da hod Božjim putem mora uključivati rad na sebi u svim područjima života. Važnost toga rada pojasnio je u jednom psihološkom i dvama duhovnim kontekstima. U svom dosadašnjem iskustvu s vjernicima, shvatio je da ljudi žive u različitim zarobljenostima i opterećeni mišljenjima drugih ljudi, što će tko o njima reći ili misliti. Primjer ispravnog života je u Majci Mariji čiji je mjesec započeo. Ona se u trenutku i nakon začeća nije opterećivala time što će drugi misliti o njoj i Josipu, što će biti s njezinim životom, nego je sve svoje pouzdanje stavila u Boga i od Njega očekivala svu pomoć. Najbolji način osloboditi se toga što će drugi misliti je zagledati se u Isusa i uz njega koračati, ne obazirući se na mišljenja drugih.

Druga dimenzija rada na sebi je molitva, rekao je vlč. Blaž i pojasnio da opstaju jedino oni koji Boga mole. Uz sve životne poteškoće na koje često nailaze, bilo u braku, obiteljima, među svećenicima, nikada ne propadaju oni koji mole. Molitva je gorivo vjerničkog života i potrebna je Božja pomoć da bi živjeli istinito i mogli se oduprijeti zlu.

Kao treća važnu dimenziju, propovjednik je istaknuo Božju volju. To je ujedno temeljna i najteža dimenzija našega života. „Mi često imamo neke svoje ucrtane puteve i svoje načine da bi usmjerili svoj život, ali svjesni smo koliko su oni nestalni i neispravni. Poštivati i tražiti Božju volju u svome životu nije lako, često ne razumijemo što Bog čini i zašto, ponekad nas postavlja i na tako velike kušnje, ali nas nikada ne napušta. Bog sa svakim od nas ima plan i poštovati to ključ je bilo kakvog blagoslova za naš život. Put je to ponekad jako težak i bolan, ali je jedini ispravan i onaj kojeg moramo tražiti“, potaknuo je studente vlč. Jokić.

Nakon slavlja uslijedilo je euharistijsko klanjanje u kojem su hodočasnici zahvalili za sve koji su osnovali udrugu i djelovali tijekom godina njezina postojanja, te su molili da Gospodin blagoslovi i oplemeni sva buduća nastojanja.