Budi dio naše mreže
Izbornik

Omiški franjevci ugostili mlade Bjelovarsko-križevačke biskupije

Omiš (IKA)

Mladi Bjelovarsko-križevačke biskupije, zahvaljujući otvorenosti Franjevačke provincije Presvetoga Otkupitelja, drugu godinu zaredom sa svojim svećenicima ljetuju u Omišu.

Mlade su primili omiški franjevci predvođeni gvardijanom fra Nedjeljkom Šabićem. Uredili su dvorišnu staru samostansku kuću i dali ju mladima na raspolaganje.

Po tjedan dana, uz organizirane duhovne sadržaje, razmatranja, pjesmu i svakodnevnu misu, u Omišu ove godine ljetuju mladi iz Župe sv. Vida u Vrbovcu sa župnim vikarom Mihaelom Hertarićem, Župe sv. Ane u Križevcima sa župnikom Stjepanom Sovičekom, Župe sv. Barbare u Carevdaru sa župnikom Dominikom Jaićem i Župe sv. Petra iz Svetog Petra Orehovca i sv. Mihaela iz Miholca sa župnikom Krunoslavom Detićem.

„Svi smo mi fratri u samostanu oduševljeni mladima koji su kod nas, njihovom čestitošću, i njihovom suradnjom sa svećenicima koji su ih doveli. Ovo je divna mladost“, ističe domaćin fra Nedjeljko Šabić.

„Volio bih kada bi i drugi samostani na jadranskoj obali otvorili vrata našoj mladosti s kontinenta i primili ih u svoje prostore. Velika je stvar za svećenika čuti: ‚Ja sam sada prvi puta na moru.‘ A redovito to ovdje u Omišu slušamo. Samostana koji imaju praznih prostora po hrvatskoj obali itekako ima. Bez obzira na to o kojoj se provinciji radi. Samo se treba odvažiti i iskočiti iz svoga komoditeta. I ponuditi radost ovome svijetu, našoj djeci i mladima. Ovo što mi u Omišu činimo jest služba Božja, a ne biznis. Činiti ono što je drugima lijepo i dobro, što bi Krist drugima učinio. Ima tu i malo križa, komoditet nama franjevcima sada nije potpun, ali radost je mnogo veća i mnogo dulje ostaje“, naglašava fra Nedjeljko.

Zahvaljujući gradu Omišu, Bjelovarsko-križevačkoj biskupiji, subraći franjevcima i narodu fra Nedjeljko je u manje od dvije godine obnovio staru samostansku kuću i dao je mladima na raspolaganje. Smještaj je za sve besplatan. Mladi si sami kuhaju i održavaju čistoću i red. Za geslo su ovogodišnjega duhovnog ljetovanja izabrali su geslo „Miljenicima svojim u snu On daje!“ (Ps 127, 2) pod kojim razmatraju o sv. Josipu u aktualnoj Godini sv. Josipa.