Budi dio naše mreže
Izbornik

Osijek: Molitva krunice u dvorištima obitelji

Osijek (IKA)

U Župi Uzvišenja sv. Križa na osječkoj Retfali u utorak 22. rujna je održana prva molitvena večer utorkom nazvana „Oko Marije obitelj se skuplja – molitva krunice u dvorištima naših obitelji“.

Molitveni susret župljana uslijedio je nakon večernje mise koju je predvodio župni vikar Matija Aušić pozvavši vjernike, osobito štovatelje BDM, da budu dio molitvenoga zajedništva u Kozjačkoj ulici u dvorištu obitelji Renata i Snježane Marijanović. U duhu katoličke gostoljubivosti župljanke i župljane predvođene vikarom Aušićem dočekali su domaćini te se dvadesetak molitelja sabralo oko kipa Gospe hodočasnice koji je na nedjeljnoj misi preuzet i za molitvu u dvorištu postavljen uz kućni ulaz. Nakon što je domaćin Renato upalio svijeću, Aušić je započeo molitvu, a vjernici su naizmjence izgovarali nakane predmoleći desetice krunice. Molitvi se pridružila redovnica Družbe Sestre naše Gospe s. Marija Jerković i bogoslov Darko Enrih. Izvanredno uz razmatranje radosnih otajstava molilo se na nakane: za obitelji; za sve bračne parove koji mole za dar roditeljstva; za mlade u župi koji lutaju i žele doći na pravi put; za sve bolesne i za osobne nakane. Vikar Aušić je izmolio posvetnu molitvu Presvetoj Djevici Mariji preporučujući u zagovor svako dijete, mladića, djevojku, oca obitelji i majku, te predajući Mariji Odvjetnici svaku redovnicu, redovnika i svećenika.

Oko kipa Gospe hodočasnice okupilo se dvadesetak molitelja

Inače, u retfalačkoj župi djeluju molitvene skupine koje mole u crkvenom prostoru, primjerice Živa krunica predmoli otajstva krunice prije večernjih misa. Prvi put tijekom korizme u vrijeme održavanja misa bez naroda u crkvi zbog pandemijskih okolnosti i pridržavanja epidemioloških mjera, župnik i vikar predmolili su u crkvi i s obiteljima, a molitvena sabiranja prenosila su se putem interneta, uživo na korisničko profilu župe na Facebooku. Župa je nastavila njegovati „kućnu Crkvu“ u velikoj župnoj obitelji i nakana molitvenoga sabiranja u obiteljskom dvorištu je zajednička pobožnost BDM, rast u vjeri, uzajamno upoznavanje i druženje vjernika. To je ostvareno zahvaljujući obitelji Marijanović koja je nakon molitve ugostila prisutne na terasi svojega doma uz bogatu domaću trpezu. Obitelj Marijanović – majka Snježana, otac Renato te djeca Iva (18) i Frane (15) žive svoju katoličku vjeru, a Iva je ministrantica. Iduća zajednička molitva u dvorištu bit će kod obitelji koja želi biti molitveni domaćin, a nedjeljom pod misom u 9 sati preuzima kip Gospe hodočasnice.

Večernje misno slavlje u osječkoj Župi Uzvišenja sv. Križa