Budi dio naše mreže
Izbornik

Otvara se crkva u Remetama za osobnu pobožnost vjernika

Zagreb (IKA)

Nakon potresa koji je 22. ožujka pogodio Zagreb i oštetio crkvu Uznesenja Blažene Djevice Marije i svetište Majke Božje Remetske, u četvrtak 23. travnja u 12 sati crkva se ponovno otvara za osobnu pobožnost vjernika, priopćio je IKA-i župnik i upravitelj svetišta o. Antonio-Mario Čirko.

Mjesec dana od razornog potresa u kojem je na području Zagreba teško oštećena katedrala i brojne druge crkve, statičari su dopustili ponovno otvoranje crkve Uznesenja BDM u Remetama za osobnu pobožnost vjernika.

“Nakon tehničkog pregleda crkve od strane statičara i nakon što je osiguran od urušavanja najkritičniji dio u crkvi, a to je luk crkve između prezbiterija i donje lađe, ponovno se dopušta ulazak vjernicima na osobnu molitvu“, kazao je za Informativnu katoličku agenciju župnik i upravitelj Svetišta Majke Božje Remetske o. Antonio-Mario Čirko.

Crkva u Remetama, poznata zagrebačka oaza molitve i mira, za osobnu molitvu vjernicima će biti otvorena u četvrtak 23. travnja u 12 sati, a svakodnevno će se u nju moći doći moliti između 9 i 17 sati poštujući odredbe biskupa Hrvatske biskupske konferencije koji su 20. ožujka odlučili da crkve za vrijeme trajanja epidemije mogu biti otvorene isključivo pod sljedećim uvjetima:

a) crkve su otvorene samo za osobnu molitvu zdravih vjernika koji su bez simptoma akutne plućne bolesti;

b) u crkvi istodobno smije biti prisutno najviše deset osoba pazeći pritom da razmak između osoba bude barem 2 metra;

c) crkva otvorena za vjernike mora imati stalno otvorena vrata, uz mjere pojačane higijene i svakodnevnog čišćenja.

“Pun sam emocija i radosti što će vjernici moći doći remetskoj Gospi i što je od svih potresom oštećenih crkava, baš crkva zagovornice Hrvatske prva koja se otvara za puk. To je simbolika nade”, poručio je župnik o. Antonio.Mario Čirko.

U potresu koji je Zagreb pogodio 22. ožujka oštećena je prednja lađa crkve koja je bila pošteđena u potresu 1880. “U tome prednjem dijelu oštećene su freske, a neki dijelovi su i uništeni. Od glavnog oltara odvalio se kamen. Vanjski dijelovi crkve su napuknuti, pogotovo južni plato”, poručio je tada u razgovoru za Hrvatsku katoličku mrežu župnik župe Uznesenja BDM u zagrebačkim Remetama o. Mario Antonio Čirko. Video snimke su bilježile i sam trenutak potresa u crkvi.