Budi dio naše mreže
Izbornik

Otvorena izložba „U početku bijaše Riječ“

Karlovac (IKA)

Izložba „In principio erat Verbu - U početku bijaše Riječ“ Marija Roka Marinova, slikara dominikanca, otvorena je srijedu 7. prosinca u galeriji „Martin Borković“ Nacionalnog svetišta svetog Josipa u Karlovcu.

Uz autora na otvorenju izložbe govorili su povjesničar umjetnosti Stanko Špoljarić i rektor svetišta mons. Antun Sente, ml. Izložbu je otvorila direktorica Turističke zajednice grada Karlovca Marina Burić. Program otvorenja vodila je predsjednica Udruge za promicanje znamenitih Križevčana „Dr. Stjepan Kranjčić“ dr. sc. Tanja Baran, a u glazbenom dijelu nastupili su članovi župnog zbora svetog Pavla iz Pule.

Na početku programa riječi pozdrava uputio je mons. Sente, istaknuvši kako je ovo 20. izložba koju je 2022. godine organizirala Galerija „Martin Borković“, predstavljajući različite hrvatske umjetnike u prostoru karlovačke galerije ili u galerijskim prostorima diljem Lijepe Naše. Na taj način širimo ljepotu hrvatske duhovnosti, ali i promoviramo pobožnost prema svetom Josipu po mnogim hrvatskim gradovima, kazao je između ostalog mons. Sente. Predstavljajući izložbu prof. Špoljarić između ostalog je rekao kako Marinove slike pokazuju iskrenost i svježinu gdje se autor našao pred jednim, u grubo rečeno, likovnim zadatkom za koji nije imao predložak. Umjetnik osebujnog pristupa i figuracije morao je zamisliti svaku sliku. Njegov recept proizlazi iz odnosa likovne čistoće i upućenosti teološkom, odnosno transcendentalnom potkom koja čini složenu slikarsku rečenicu u kojoj svaka slika ide svojem retku, a sve zajedno čine cjelinu. U slikarstvu Marija Roka Marinova prepoznajemo naznake slutnje imaginacije, odnjegovani talent i jak osjećaj za boju, istaknuo je prof. Špoljarić te zaključio: „Mislim da bi Mario Marinov mogao, bar jednom, na nedjeljnoj misi, umjesto propovijedi, postaviti ovu izložbu. Ona jako mnogo govori, ispunjena je porukama, produbljuje vjeru sa zrncima znanja o njenim počecima.“

Autor izložbe Marinov uputio je zahvalu svim organizatorima ove izložbe koja će biti otvorena do kraja godine, a može ju se pogledati svakog dana nakon misnih slavlja ili uz prethodnu najavu.