Budi dio naše mreže
Izbornik

Otvorena proslava svetkovine sv. Stjepana I., pape i mučenika

Hvar (IKA)

Proslava svetkovine sv. Stjepana I., pape i mučenika, zaštitnika Hvarske biskupije i grada Hvara, počela je u nedjelju 1. listopada 2023. u Hvaru.

Proslava je počela procesijom iz zgrade Biskupije u hvarsku katedralu, u kojoj su članovi bratovština Svetoga Križa i sv. Nikole donijeli moćnik sv. Stjepana kojemu je počast iskazao hvarski biskup Ranko Vidović.

Potom je biskup Vidović kazao: „Evo nas, braćo i sestre, zajedno u još jedno predvečerje blagdana sv. Stjepana I., pape i mučenika, zaštitnika naše Hvarske biskupije i grada Hvara. Drago mi je da i ove godine u našoj prvostolnici mogu pozdraviti braću nadbiskupe i biskupe.

Pozdravljam najprije mons. Želimira Puljića, apostolskog upravitelja Splitsko-makarske nadbiskupije i odmah uz njega mons. Marina Barišića, splitsko-makarskog nadbiskupa u miru. Čuli ste da je imenovan novi splitsko-makarski nadbiskup mons. Zdenko Križić kojega smo pozvali da bude večeras s nama. Zbog već ranije utvrđenih obveza nije mogao nazočiti, ali nam je poslao svoju čestitku. Ako Bog da, vjerujem da će dogodine biti ovdje s nama.

Pozdravljam i ostale biskupe iz naše metropolije: mons. Tomislava Rogića, šibenskog biskupa, mons. Roka Glasnovića, dubrovačkog biskupa i mons. Iliju Janjića, kotorskog biskupa u miru.

Drago mi je da mogu večeras među nama pozdraviti mons. Petra Palića, nekada hvarskog, a sada mostarsko-duvanjskog biskupa. Poseban pozdrav upućujem mons. Milanu Zgrabliću, zadarskom nadbiskupu i predvoditelju sutrašnjeg slavlja, koji je danas prvi put u Hvaru.

Pozdravljam i sve nazočne svećenike, kao i sve vas, braćo i sestre, dragi vjernici i članovi naših dviju hvarskih bratovvština.

Čuli ste da je preminuo biskup mons. Slobodan Štambuk i da će njegov sprovod biti u srijedu u 11 sati ovdje u našoj katedrali. Stoga, pozivam sve nas koji smo nazočni na ovoj večernjoj molitvi u čast sv. Stjepana da je prikažemo za pokojnog biskupa Štambuka da mu Gospodin bude milosrdan i milostiv; da ga primi u svoje kraljevstvo i podari mu mjesto u društvu svojih svetih. Molimo otvorena i radosna srca da osjetimo snagu molitve i ljepotu zajedništva“, rekao je biskup Vidović.

Potom je uslijedilo pjevanje I. Večernje u čemu su, uz biskupa Vidovića, sudjelovali svi spomenuti nadbiskupi, biskupi i svećenici, hvarski župnik i dekan don Toni Plenković i biskupijski kancelar don Ivan Jurin. Osobitu ulogu je imao katedralni zbor pod ravnanjem i harmonijskom pratnjom maestre Klare Milatić.

Uslijedio je blagoslov koji je udijelio biskup Vidović, nakon čega je katedralni zbor zapjevao himnu svetog Stjepana.