Budi dio naše mreže
Izbornik

Otvoreni susret Molitvene zajednice Effatha o sakramentu ženidbe

Dubrovnik (IKA)

Na susretu koji je organizirala Molitvena zajednica Effatha u utorak 31. svibnja, u dubrovačkoj katedrali Gospe Velike duhovnik zajednice don Marin Lučić održao je uvodni nagovor o sakramentu ženidbe.

Molitvena zajednica Effatha svakog posljednjeg utorka u mjesecu, dugi niz godina, održava otvorene susrete za sve one koji žele doći bliže Gospodinu, upoznati ga još dublje, otvoriti se njegovoj milosti, ali i dobiti  znanje o raznim temama vezanim uz duhovnost.

Posljednjih par mjeseci tijekom susreta su se obrađivale teme o sakramentima, a o sakramentu ženidbe će se oni koji dođu upoznavati i tijekom sljedeća tri susreta.

Na samom početku duhovnik Lučić se osvrnuo na Katekizam Katoličke Crkve u kojem se navodi da je sakrament ženidbe, uz sakrament svetog reda, sakrament služenja, usmjeren prema spasenju drugih. Ako ti sakramenti pridonose i osobnom posvećenju, to biva po služenju. U Crkvi oni daju posebno poslanje i služe za izgradnju Božjeg naroda. Kršćanski supruzi se jačaju i posvećuju sakramentom ženidbe za dužnosti i dostojanstvo svoga staleža, objasnio je.

„Muškarac i žena su po naravi usmjereni jedno na drugo. U sakramentu ženidbe oni dobivaju posebnu milost koje moraju biti svjesni, a da bi to bili, sakramentu moraju pristupiti u vjeri.

Oni koji žive u sakramentu ženidbe trebali bi biti slika Božje ljubavi, jer upravo su to sakramenti, vidljivi znak nevidljive Božje ljubavi. Kako je Krist ljubio Crkvu, tako su pozvani muškarac i žena ljubiti jedno drugo. Tako ljubiti i služiti da zaborave sebe. I po takvom predanju i služenju proizlazi da je ljubav nerazrješiva, vječna, dok nas smrt ne rastavi. Ljubav uvijek mora rasti, ako se promijeni onda nije ni bila ljubav. Krize dolaze i one su dobre da napravite veći korak jer u konačnici, ljubav mora biti spremna na žrtvu. Ako nema žrtve, nema ni ljubavi. Supružnici pomažu jedno drugom da upoznaju sebe. To da vam supružnik donese istinu o vama samima velika je milost. I kroz teške trenutke, kojima moramo pristupati pojedinačno jer nemamo svi jednaku mjeru u nošenju sa situacijama, u temelju, ako je brak sklopljen iz ljubavi, onda Gospodin zaista daje milost“, istaknuo je don Marin.

Nakon nagovora uslijedilo je slavlje mise i klanjanje Presvetom Oltarskom Sakramentu.

Rad zajednice može se pratiti na Facebook stranici Molitvena zajednica Effatha i Youtube kanalu Effatha Dubrovnik gdje se može više saznati i o susretima.