Budi dio naše mreže
Izbornik

Otvorenjem izložbe započeli susreti mladih srijedom u Vinkovcima

Vinkovci (IKA)

Susreti mladih srijedom (SMS) u crkvi sv. Antuna Padovanskoga u Vinkovcima, koje animira fra Josip Blažević s Vinkovačkom evangelizacijskom zajednicom (VEZ) sv. Antuna, započeo je otvorenjem edukativno-evangelizacijske izložbe pod nazivom: „Kod vračare u En Doru: Vještičarstvo – bajka ili stvarnost?!” u crkvi sv. Ilije na Meraji.

Voditelji programa otvorenja bili su Mateja Mišić i Mario Kobaš. Program je započeo pjesmom „Ave Maria“ prof. Sandre Milovac, a nastavljen je scenskom izvedbom biblijskog prizora Šaula kod vračare u En Doru pod naslovom „Epilog jednog posjeta vračari prema biblijskom izvješću (1 Sam 28, 3-19)“.

Uslijedilo je predavanje fra Josipa Blaževića, gvardijana samostana sv. Antuna Padovanskoga u Vinkovcima, pod naslovom: „Zazivanje duhova i Noć vještica“. Predavač je, nadovezujući se na biblijski prizor Šaula kod vračare u En Doru, dao kratki prikaz modernog spiritizma, od sestara Fox u Americi, do prikaza doktrinarnog spiritizma Alana Kardeca (Hippolyte Léon Denizard Rivail, 1804.-1869.), prozvanog „papa“ ili „patrijarha“ spiritizma. Završio je odnosom Crkve prema suvremenom poganstvu, kritički se osvrnuvši na suvremena banaliziranja percepcije zagrobnog života, pozvavši vjernike na ozbiljnost u ovim danima sjećanja na pokojne i sve svete.

Izložbu je otvorio dekan Vinkovačkog dekanata vlč. Anto Šiško, prigodnom riječju u kojoj je čestitao organizatoru i dao podršku novoj inicijativi. Program je završio premijerom „Antunovskog bećarca“ u izvedbi zbora mladih crkve sv. Antuna, a autor teksta je fra Josip Blažević.

Otvorenjem izložbe započeli su Susreti mladih srijedom (SMS) u crkvi sv. Antuna Padovanskoga kojima franjevci konventualci u Vinkovcima žele ponuditi novi sadržaj.

Izložba je otvorena cijeli tjedan u večernjim satima, po dogovoru za grupe i u drugo doba dana. Svaki dan ispunjen je dodatnim sadržajima. Tako u četvrtak slijedi predavanje fra Josip Blaževića na temu: „Kako djeluju stvari koje ne djeluju: magijska svijest, uroci, praznovjerje“. U petak je prigodni film, u subotu radionica za djecu sa svrhom populariziranja djece svetaca. U nedjelju mladi iz Svetog Ivana Zeline izvode igrokaz „Život sv. Klare“, a cijelotjedni program završava tradicionalnim cjelonoćnim euharistijskim klanjanjem u župi Srca Isusova u Vinkovcima.

Susreti mladih srijedom nastavljaju se iduće srijede, 3. studenoga, s temom: „Smrt: sestrica ili tabu?!“