Budi dio naše mreže
Izbornik

P. Alan Modrić preuzeo službu duhovnika u Papinskom hrvatskom Zavodu sv. Jeronima u Rimu

Rim (IKA)

U srijedu 17. veljače za vrijeme liturgijskog slavlja Pepelnice - prvog dana korizme - kojim je u Hrvatskoj crkvi sv. Jeronima u Rimu predsjedao mons. Tomo Vukšić, nadbiskup koadjutor Vrhbosanske nadbiskupije i apostolski upravitelj Vojnog ordinarijata u BiH, a ujedno i predsjednik Biskupske komisije za Zavod sv. Jeronima, službu duhovnika u Zavodu sv. Jeronima preuzeo je p. Alan Modrić, DI, profesor kanonskog prava na Papinskom sveučilištu Gregoriana u Rimu.

On je tijekom mise položio ispovijest vjere. Dosadašnji duhovnik p. Mihály Szentmártoni, DI koji je vršio službu duhovnika od 30. rujna 2001. zbog navršene kanonske dobi s današnjim je danom razriješen službe duhovnika u Zavodu. Koncelebrirali su rektor vlč. Marko Đurin, vicerektor vlč. Marko Škraba te svi svećenici koji trenutno borave u Zavodu.

Homiliju na euharistijskom slavlju održao je novi duhovnik p. Modrić. Osvrnuo se na pročitani tekst iz Matejeva evanđelja u kojem susrećemo Gospodina Isusa u židovskom religijskom okruženju koje posebice časti bogoljubna djela: milostinju, molitvu i post.

Sva silna Božja otajstva događaju se u ambijentu skrovitosti

Naveo je kako su ovo djela koja čovjeka čine pravednim pred Bogom, a koje i sam Isus cijeni, ali im daje jednu potpuno novu dimenziju sa svojim riječima:

“Otac tvoj, koji vidi u skrovitosti, uzvratit će ti”. U nastavku homilije p. Modrić je razlomio i razložio navedene Kristove riječi ističući kako su one važne ne samo za korizmeno vrijeme već za cijeli život jer nam očituju kakav je Bog u sebi i za nas. Tako riječ „Otac tvoj“ uvodi svakog u osobni odnos sa svojim Bogom, a to je ono što Otac nebeski želi od početka gajiti sa svakim pojedinim čovjekom – duboki i prisni odnos u kojem će ga se moći upoznati kao Boga koji je sama nježnost i milosrđe, koji je spor na ljutnju, a bogat dobrotom – Bog koji čeka povratak svakog čovjeka u svoje krilo. Nadalje, Krist govori o Ocu kao onom „koji vidi“.

Propovjednik je ove Kristove riječi povezao sa događajem stvaranja iz Knjige postanka gdje je Božji pogled onaj koji na koncu svakog dana stavlja pečat na stvoreno. Ovaj Božji pogled, koji je pogled ljubavi usmjeren prvenstveno na pšenicu, a ne na kukolj, konstanta je u čovjekovu životu koja mu omogućuje sigurnost, radost i mir, ustvrdio je p. Modrić. Tumačeći riječ „u skrovitosti“, duhovnik je dozvao u sjećanje Kristov nazaretski život u skrovitosti te uočio da se sva silna Božja otajstva događaju u ambijentu skrovitosti sugerirajući kako život svećenika – studenta sa sobom nosi jako izraženu upravo tu dimenziju skrivenosti i rada u povučenosti.

Na kraju homilije, navijestio je kako se upravo u riječima „uzvratit će ti“ očituje sam Bog kao „Otac koji se ne da natkriliti u velikodušnosti“ te koji na čovjekovo pružanje milostinje uzvraća darivanjem nebeskog blaga, na ustezanje od hrane i pića uzvraća duhovnom hranom i utjehom dok na vrijeme darovano u molitvi uzvraća darom jake vjere, obnovljene nade i goruće ljubavi, zaključivši kako je istina da uvijek više primamo nego dajemo.

Na kraju mise oprostio se dosadašnji duhovnik p. Mihály Szentmártoni

Na kraju euharistijskog slavlja riječ je uputio i dosadašnji duhovnik p. Szentmártoni. Prisjetio se trenutka kada je dobio poziv od hrvatskih biskupa da preuzme službu duhovnika u Zavodu sv. Jeronima te razgovora sa svojim poglavarom, a potom i sa duhovnikom koji mu je savjetovao da prihvati službu duhovnika uz proročke riječi „da će mu to biti najljepše godine svećeničkog služenja“.

Potvrdio je da su se te riječi doista i ostvarile jer se on trenutno osjeća i radosno i blagoslovljeno zbog vršenja duhovničke službe. Također, istaknuo je da je svoju službu želio vršiti na tri razine: kao sluga (ispovijedi i razgovori), kao prijatelj (svakodnevni susreti i razne proslave) i kao stariji brat (savjeti za studij i mentorstva), unoseći u svaku od ovih stvarnosti dimenziju osobnosti navodeći kako je zauzvrat dobio povjerenje i iskrena poznanstva, mnoge prijatelje širom svijeta, a uz sve to protkan je i osjećajem ponosa jer su mnogi bivši jeronimaši postali izvrsni profesori i odgojitelji.
Na kraju se zahvalio hrvatskim biskupima koji su mu iskazali povjerenje, svim poglavarima Zavoda, rektorima i vicerektorima, sestrama i ostalim suradnicima koji su sudjelovali u radu Zavoda. P. Alanu Modriću zaželio je svaki blagoslov u novoj službi zaključivši svoj oproštajni govor šaljivim citatom jednog svojeg profesora koji je pred odlazak u mirovinu rekao: „Bili ste divni, a priznajte da ni ja nisam bio loš!“.

Zahvala dosadašnjem i dobrodošlica novom duhovniku od rektora vlč. Marka Đurina

Na kraju, riječ zahvale p. Szentmártoniu izrekao je rektor Đurin istaknuvši kako je teško duhovničku službu izmjeriti ljudskim mjerilom i staviti ju u neke brojke i okvire. Naveo je da je kroz vrijeme duhovničke službe p. Szentmártonia kroz Zavod prošlo ukupno 170 svećenika, te da su se izmijenila tri rektora i četiri vicerektora. Zahvalio je duhovniku na redovitom tjednom dolasku u Zavod; na raspoloživosti za ispovijedanje i duhovne razgovore; na mnoštvu održanih duhovnih vježbi i nagovora kao i na svakoj drugoj vrsti pomoći u kojoj se očitovala činjenica da je uložio cijelog sebe u službu duhovnika svećenika u Zavodu sv. Jeronima, a koji su zaista u njemu mogli imati pravog duhovnog Oca.

Kao mali znak zahvalnosti i sjećanja darovao je p. Szentmártoniu kip sv. Jeronima udubljenog u proučavanje Svetog pisma, rad akademskog kipara Ilije Skočibušića. Na kraju, rektor je izrazio dobrodošlicu novom duhovniku p. Alanu Modriću preporučivši ga zagovoru Majke Marije, sv. Ignacija Loyolskog i sv. Jeronima te je i njemu darovao kip sv. Jeronima udubljenog u proučavanje Svetog pisma kako bi mu bio nadahnuće i zagovornik na novom polju rada.