Budi dio naše mreže
Izbornik

Papa blagoslovio simbolični kamen temeljac za beskućnike

Asiz (IKA)

Riječki beskućnici i Franjevački svjetovni red – Mjesno bratstvo Trsat, korisnici i voditelji prihvatilišta „Ruže sv. Franje“, sudjelovali su 12. studenoga na središnjoj proslavi Svjetskog dana siromaha u Asizu na misi koju je predvodio papa Franjo.

S obzirom na epidemiološku situaciju broj sudionika bio je ograničen pa su petero korisnika Prihvatilišta za beskućnike i troje predstavnika franjevačkog bratstva na čelu s trsatskim gvardijanom fra Krunoslavom Kocijanom, bili među malobrojnim počašćenim sudionicima iz 15 zemalja svijeta, jedini iz Hrvatske.

Riječka delegacija iz Asiza je donijela i poseban blagoslov, mali kamen, simbolični temelj za projekt novog prihvatilišta za beskućnike. Simbolični kamen temeljac blagoslovio je papa Franjo, a dolazi iz najsvetijeg mjesta za franjevce, crkvice Porcijunkule u kojoj je sveti Franjo Asiški doživio obraćenje. Mjesno bratstvo Trsat još ranije uputilo je zamolbu franjevcima čuvarima svetišta u Asizu da im poklone kamen iz Porcijunkule koji bi postao simbolični kamen temeljac za ostvarenje ovog velikog projekta, gradnje novog prihvatilišta. Iz Asiza je uskoro stigao potvrdan odgovor. Proslava ovogodišnjeg Svjetskog dana siromaha u Asizu bila je izvrsna prigoda da taj kamen blagoslovi Papa.

Marija Mioč, ministra Franjevačkog svjetovnog reda mjesnog bratstva Trsat objasnila je kako je ovo simbolični prvi korak prema ostvarenju onoga za što već neko vrijeme postoji potreba te ujedno i poticaj da se to u što skorije vrijeme započne ostvarivati. Članovi franjevačkog bratstva svjesni su da sadašnje prihvatilište u svom ograničenom prostoru ne može odgovoriti svim zahtjevima koje im ljudi u nevolji upućuju stoga je gradnja novog prihvatilišta nužnost u nekoj što skorijoj budućnosti. „Molimo za to i želimo to ostvariti“, rekla je Mioč.