Budi dio naše mreže
Izbornik

Papa čestitao 30. obljetnicu službe carigradskom patrijarhu

Vatikan (IKA)

Papa Franjo čestitao je u video-poruci ekumenskom patrijarhu Bartolomeju I., počasnom poglavaru svjetskoga pravoslavlja, 30. obljetnicu službe carigradskoga patrijarha, zaželjevši mu još „mnoga ljeta”, prenosi Vatican News.

Papa je zaželio da Gospodin patrijarhu Bartolomeju poda mnogo zdravlja, mira, i duhovne radosti – te „humora – još i više!” – “Chrónia pollos! Ad multos annos!” Rimski biskup čestitao je tako carigradskom nadbiskupu Bartolomeju I. tridesetu obljetnicu izbora na Stolicu sv. Andrije. Papa je također istaknuo njihove dobre međusobne odnose dvojice duhovnih vođa koje njeguju otkako je ekumenski patrijarh došao na njegovo preuzimanje Petrove službe u Rim prije devet godina. Otada se njihov odnos razvijao u mnogim susretima, ne samo u Rimu već i u Istanbulu, Jeruzalemu, Asizu, Kairu, Bariju i na Lesbosu.

Papa ističe i zajedničku svijest njihove pastoralne odgovornosti pred velikim izazovima pred cijelom današnjom ljudskom obitelji, te posebno naglašava patrijarhovu predanost skrbi za stvoreno, kao i njegovo svjedočenje i poruke u tijeku pandemije. Također ističe kako je patrijarh Bartolomej uvijek ukazivao na dijalog, u milosrđu i istini, kao jedini put pomirenja svih koji vjeruju u Krista i uspostavljanje njihova punog jedinstva, dodajući svoju želju da nastave kročiti tim putem.