Budi dio naše mreže
Izbornik

Papa: COP28 može biti prekretnica u energetskoj tranziciji

Vatikan (IKA)

Uoči putovanja na Konferenciju stranaka Okvirne konvencije Ujedinjenih naroda o klimatskim promjenama, papa Franjo je u ponedjeljak, 27. studenog 2023. na platformi „X“ objavio poruku u kojoj je napisao da konferencija COP28 može biti prekretnica, izvijestio je Vatican News.

Papa Franjo će od petka, 1. prosinca 2023. do nedjelje, 3. prosinca 2023. sudjelovati u Dubaiu na Konferenciji stranaka Okvirne konvencije Ujedinjenih naroda o klimatskim promjenama.

„Ako vjerujemo u sposobnost ljudskih bića da nadiđu svoje sitne interese i razmišljaju u velikim razmjerima, ne možemo odustati od snova da će #COP28 dovesti do ubrzanja energetske tranzicije“, napisao je Papa  u poruci na platformi „X“ te istaknuo: „Ta konferencija može biti prekretnica.“

COP28

Svjetski čelnici će na Konferenciji COP28 od četvrtka, 30. studenog 2023. do utorka, 12. prosinca 2023. raspravljati o politikama usmjerenima na ograničavanje porasta globalne temperature i suočavanje s utjecajima povezanima s klimatskim promjenama. To će biti prvi put da na konferenciji sudjeluje Papa.

Sveti će Otac na putovanje u Ujedinjene Arapske Emirate krenuti iz Rima u petak, 1. prosinca 2023. i ondje boraviti do 3. prosinca 2023. Sudionicima Konferencije obratit će se u subotu, 2. prosinca. 2023. Osim sudjelovanja na konferenciji COP28, Papa će održati privatne bilateralne sastanke.

Sveti Otac će u nedjelju, 3. prosinca 2023. inaugurirati „Paviljon vjere“ u Expo Cityju. Paviljon je kreiran kako bi potaknuo na djelovanje te istaknuo snagu religija i vjerskih vođa na području suzbijanja klimatskih promjena.

Nakon putovanja u Abu Dhabi 2019. godine, to će biti drugi posjet pape Franje Ujedinjenim Arapskim Emiratima.