Budi dio naše mreže
Izbornik

Papa: Dobro ne stvara buku, već gradi svijet

Vatikan (IKA)

Papa Franjo primio je 23. svibnja volontere Talijanske civilne zaštite te im zahvalio za pomoć i prihvat ukrajinskih izbjeglica, napose žena i djece. Dobro ne stvara buku, već gradi svijet, napomenuo je u obraćanju, u kojem je istaknuo tri ključne točke za razmišljanje i djelovanje: zaštita od društvene izolacije, zaštita od ekoloških katastrofa i prevencija, objavio je Vatican News.

Nikad više rata! Vapaj je to koji je izrekao papa Pavao VI. u obraćanju Ujedinjenim narodima 4. listopada 1965., a ponovio ga je danas i papa Franjo pred onim što se događa u Ukrajini. Istaknuo je to u obraćanju volonterima Talijanske civilne zaštite, te je, osvrnuvši se na hitnu situaciju brojnih izbjeglica koji bježe od, kako je rekao, „apsurdnog“ rata, kazao kako svaki rat označava predaju ljudske sposobnosti zaštite te poricanje onoga što je zapisano u obvezama Ujedinjenih naroda.

Zaštitimo san o miru naroda, sveto pravo naroda na mir, naglasio je papa Franjo, koji je u obraćanju zahvalio volonterima nacionalne civilne zaštite na njihovoj predanosti humanitarnoj pomoći i prihvatu izbjeglica iz Ukrajine, posebno žena i djece, koji su pobjegli od, kako je rekao, „apsurdnog“ rata. Hvala vam za ono što ste učinili i što nastavljate raditi u tišini. Dobro ne stvara buku, već gradi svijet, napomenuo je.

Civilna zaštita ne pomaže samo ratnim izbjeglicama, već je posvećena pomoći i žrtvama klimatskih promjenama te ranjivima zbog posljedica pandemije covid-19. Usluga je to koja pokazuje kako je važno upoznati nekoga tko pruža ruku, tko nudi osmijeh, tko provodi vrijeme „besplatno“, s kim se osjećate kao kod kuće, rekao je Papa, koji je pohvalio svo dobro učinjeno tijekom najtežih faza pandemije – od pomoći najkrhkijim obiteljima do praćenja starijih i ranjivih osoba; od pomoći siromašnima i bolesnima, do potpore kampanji cijepljenja koja se provodi, kako je napomenuo, kompetentno i besplatno kroz akciju volontera.

Papa je u obraćanju istaknuo tri točke za razmišljanje i djelovanje, upravo na temelju riječi koja nadahnjuje njihovu službu: „zaštita“. Oni su postavljeni kako bi zaštitili ljude koji su najizloženiji opasnostima i krhkostima, rekao je Papa. Posvetite vrijeme, brinete se i nudite vještine i usluge. Kada se to dogodi, tvrtka postaje bolja, naglasio je te dodao: glagol „štititi“ označava brigu brata prema bratu, konkretno bratstvo, čuvanje života, očuvanje, paziti na njega.

Najprije je potrebna zaštita od društvene izolacije, napomenuo je Papa. Vrlo je to važan način kako bi se dao glas nadi, napose dok se borimo ustati nakon pandemije koja je jasno pokazala kako smo svi međusobno povezani i da se nitko ne spašava sam, naglasio je. Moramo razumjeti i vidjeti da naš život ovisi o životu drugih i da je dobro zarazno. Postati bližnjima braći čini nas boljima, dostupnijima i solidarnijima. Istovremeno naše društvo postaje malo pogodnije za život, rekao je Sveti Otac.

Druga pak „zaštita“ koju treba promicati je ona od ekoloških katastrofa. Papa je podsjetio na staru španjolsku izreku citiranu u raznim govorima: „Bog uvijek oprašta, ljudi opraštaju svako malo, priroda nikada ne oprašta“. Aktualni događaji potvrđuju koliko je ta izreka istinita: klimatske promjene našeg vremena umnožile su ekstremne atmosferske događaje, s dramatičnim posljedicama za civilno stanovništvo. Utjecaj je katastrofalan za ljude koji gube svoje domove zbog poplava vodotokova, tornada, hidrogeološke nestabilnosti. Zemlja vapi! Kada silimo svoju volju, priroda pokazuje svoje okrutne lice i čovjek je slomljen, prisiljen vapiti svoj strah, naglasio je papa Franjo, ističući kako je intervencija Talijanske civilne zaštite bila neophodna u slučaju, primjerice, potresa, u svom pozivu da zaštiti one koji su pogođeni tim tragedijama. Zaštita je znak brige za područje koje nastanjujete: vi ste tu da spašavate živote i promičete zajednice. Pozvani smo štititi svijet, a ne pljačkati ga, naglasio je.

Prevencija je posljednja točka koju je istaknuo papa Franjo. Prevencija se može postići uključivanjem različitih strana odgovornih za upravljanje teritorijom. Savjest se mora formirati tako da zajednička dobra ne budu napuštena ili da budu na korist samo nekolicini. Isto tako, potrebno je paziti da štetni događaji ne izazovu nepopravljive katastrofe u stanovništvu“, kazao je Papa.

Potrebno je pomoći „odgajati prema ljepoti“, u očuvanju životnih priča i tradicija, kultura i društvenih iskustava. Čineći to – kazao je Papa volonterima – postajete obrtnici nade, te kreposti koja je odvažna, koja zna gledati dalje od osobne udobnosti, sitnih sigurnosti i naknada koje sužavaju horizont, koja omogućuje otvaranje velikim idealima koji čine život ljepšim i dostojanstvenijim. Zaštititi znači brinuti se, napomenuo je.

Papa je obraćanje zaključio isticanjem riječi „volontiranje“. Vi ste volonteri – kazao je mimo pripremljenoga govora – u Italiji sam susreo tri stvari koje nisam vidio drugdje. Jedna od te tri stvari je snažno volontiranje talijanskog naroda, snažno zvanje, snažno zvanje volontera. To je blago, čuvajte ga, to je vaše kulturno blago.