Budi dio naše mreže
Izbornik

Papa dužnosnicima Sveučilišta Notre Dame: Pomozite studentima da sanjaju glavom, srcem i rukama

Vatikan (IKA)

Papa Franjo primio je u audijenciju u četvrtak, 1. veljače 2024. u Dvorani Klementina u Vatikanu Upravni odbor Sveučilišta Notre Dame u američkoj saveznoj državi Indiani, izvijestio je Vatican News.

Sveti Otac ih je pozvao da pomognu studentima dosegnuti snove kroz intelektualnu formaciju ispunjenu vjerom. Papa je razmišljao o onome što se naziva tri jezika obrazovanja: glava, srce i ruke. „Ta tri elementa ljudske osobe čine jezgru katoličkog odgoja i njegovog cilja pomoći mladima da dostignu zrelost i cjelovitost“, rekao je.

Intelektualni fakulteti

Papa Franjo je rekao da katolička sveučilišta, kao što je Notre Dame, provode studije i istraživanja kako bi unaprijedili znanje, često koristeći međudisciplinarni pristup. „Takva obrazovna nastojanja koja poduzimaju katoličke institucije, utemeljena su na čvrstom uvjerenju o unutarnjem skladu vjere i razuma, iz kojeg proizlazi relevantnost kršćanske poruke za sva područja osobnog i društvenog života“, kazao je Papa. Pozvao je katoličke odgajatelje Notre Damea da pomognu učenicima razvijati mentalne sposobnosti, dubljim cijenjenjem učenja općenito, ali i kroz bogatstvo katoličke intelektualne tradicije.

Snovi srca

Okrećući se srcu, poznatom kao sjedištu mudrosti i vjere u judeo-kršćanskoj tradiciji, papa Franjo je naglasio da bi katoličko obrazovanje trebalo pomoći učenicima da njeguju otvorenost prema istini, dobru i lijepom. Kazao je da to zahtijeva od nastavnika i učenika da razviju istinske odnose kako bi zajedno istraživali dublja životna pitanja.

Potom je upitao katoličke odgajatelje imaju li napore da pomognu mladima da sanjaju, pozivajući ih da odgovore po vlastitoj savjesti. „To također znači promicanje dijaloga i kulture susreta, tako da svi mogu naučiti priznati, cijeniti i ljubiti svaku osobu kao brata ili sestru, i što je najvažnije, kao ljubljeno dijete Božje“, napomenuo je Sveti Otac.

Stoga je papa Franjo podržao ulogu vjere u obrazovanju ljudskih srca na način koji će pomoći studentima da obnove društvo i suoče se s izazovima u životu.

Ruke

„Ruke, odnosno aktivni, karitativni aspekt ljudske osobe, predstavljaju cilj katoličkog odgoja“, rekao je Papa te dodao: „Svojim djelovanjem pozvani smo graditi bolji svijet poučavajući uzajamni suživot, bratsku solidarnost i mir.“„Ne možemo ostati unutar zidova ili granica naših institucija, već moramo nastojati izaći na periferije i susresti Krista u našim bližnjima i služiti im“, kazao je. Pohvalio je napore Sveučilišta što potiču studente da iziđu u susret potrebitima, siromašnijim zajednicama.

Sredstva za dobro u društvu

Papa Franjo zaključio je obraćanje zahvalivši im na njihovoj velikodušnoj službi u održavanju jedinstvenog karaktera i identiteta sveučilišta. „Neka vaši doprinosi životu ove institucije nastave unapređivati njezino nasljeđe solidnog katoličkog obrazovanja, omogućavajući Sveučilištu da bude, kao što je vaš utemeljitelj otac Edward Sorin želio, snažno sredstvo za dobro u društvu“, poručio je Sveti Otac, izvijestio je Vatican News.