Budi dio naše mreže
Izbornik

Papa Franjo: Bačena hrana uvreda je za siromašne

Vatikan (IKA)

Povodom Međunarodnoga dana svjesnosti o bacanju i gubitku hrane, koji se obilježava 29. rujna, papa Franjo uputio je poruku u kojoj je potaknuo da se s izjava prijeđe na jasne odluke u svrhu pravedne preraspodjele zemaljskih dobara i protiv pošasti bacanja hrane, prenosi Vatican News.

„Hranu koju bacamo u smeće nepravedno otimamo iz ruku onih koji je nemaju; onih koji po svojemu nepovredivom ljudskom dostojanstvu imaju pravo na svagdašnji kruh“, napisao je papa Franjo u poruci upućenoj Quu Dongyuu, generalnom direktoru FAO-a, Organizacije Ujedinjenih naroda za hranu i poljoprivredu. Poruku je pročitao mons. Fernando Chica Arellano, stalni promatrač Svete Stolice pri FAO-u, Međunarodnom fondu za poljoprivredni razvoj (IFAD) i Svjetskom prehrambenom programu (WFP; PAM).

Prema Papinim riječima, pošast gubitka i rasipanja hrane jednako je zabrinjavajuća kao i tragedija gladi; to su dvije tragedije povezane jednim korijenom: dominantna kultura koja je dovela do iskrivljavanja vrijednosti hrane, svodeći ju na puku robu za razmjenu. Na to se nadovezuje opća ravnodušnost prema siromašnima i nedostatak brige o stvorenomu uz nerazumno i pohlepno iskorištavanje prirodnih resursa.

„Ne možemo se više ograničiti na čitanje stvarnosti u smislu ekonomije ili nezasitnog profita“, upozorava Papa te poziva na žurnu radikalnu promjenu. Potrebno je uložiti financijska sredstva, ujediniti volju, prijeći s pukih izjava na donošenje dalekovidnih i jasnih odluka. Međutim, bitno je prije svega ojačati u sebi uvjerenje da je bačena hrana uvreda za siromašne i da razvoj mora biti usko povezan s umjerenošću u životu.

Sveti Otac napisao je da hrana jamči život i nikada ju se ne može smatrati problemom. „Ne možemo nastaviti isticati rast svjetske populacije kao uzrok nesposobnosti Zemlje da svakoga dovoljno prehrani, jer stvarni razlozi koji su u temelju toga širenja gladi u svijetu zapravo je nedostatak konkretne političke volje za preraspodjelu dobara zemlje kako bi svi mogli imati koristi od onoga što nam priroda daje, te žalosno uništavanje hrane poradi gospodarske koristi“, stoji u poruci.

„Prehrana ima duhovni temelj i njezino ispravno upravljanje podrazumijeva potrebu usvajanja etičkog ponašanja. Jamčeći više od bilo kojeg drugog dobra zadovoljenje temeljnoga prava na život, s hranom valja postupati poštujući svetost koja joj je svojstvena, koja proizlazi iz temeljne svetosti svake osobe, a koju joj priznaju brojne tradicije, kulture i religije. Bacati hranu u smeće znači ne vrjednovati žrtvu, rad, prijevozna sredstva i troškove energije koji su utrošeni da se kvalitetna hrana donese na stol“, poručio je Papa.

Stoga je preporučio da se oživi svijest o zajedničkoj pripadnosti jednoj univerzalnoj ljudskoj obitelji. „Neka obitelj naroda ponovno postane istinska. Tko ide spavati prazna želuca naš je brat. Podijeliti s njim ono što imamo imperativ je i pravednosti i bratske solidarnosti koja proizlazi iz obiteljskih odnosa“, istaknuo je papa Franjo u poruci, a prenosi Vatican News.