Budi dio naše mreže
Izbornik

Papa Franjo: Budite istinski svjedoci dijaloga i mira

Vatikan (IKA)

Papa Franjo primio je u subotu 21. siječnja u audijenciju članove zajednice Papinskoga zavoda De Propaganda Fide, u kojemu se obrazuju svećenici koji će ići na misijska područja, prenosi Vatican News.

Prisutni su bili poglavari i studenti bogoslovije koju je 1627. godine ustanovio Urban VIII., a koji ove godine, povodom 400. obljetnice ustanovljenja Zbora De Propaganda Fide, razmišljaju o živom i osobnom odnosu s Isusom kao duhovnom vrelu svake misije, nadahnuti motom: „Da budu s njime i da ih šalje propovijedati“ (usp. Mk 3, 13).

„Da bi bili učenici-misionari bliski s Bogom i s drugima, potrebni su hrabrost autentičnosti, sposobnost da iziđu iz sebe i otvorenost za dijalog“, istaknuo je papa Franjo.

Hrabrost autentičnosti

Što se tiče hrabrosti autentičnosti, Papa je potaknuo prisutne da skinu maske koje imaju na sebi, možda kako bi izgledali savršeni, besprijekorni i uslužni ili bolji od drugih.

„Maske nisu potrebne, draga braćo: nisu potrebne! Predstavimo se drugima bez zaštite, onakvi kakvi jesmo, sa svojim ograničenjima i kontradikcijama, pobjeđujući strah od suda drugih zato što ne odgovaramo idealnom modelu, koji često postoji samo u našoj glavi. Njegujmo iskrenost i poniznost srca, koji nam daju ispravan pogled na našu unutarnju krhkost i siromaštvo. Sjetimo se da smo vjerodostojni misionari ne zbog odijela koje nosimo ili zbog vanjskoga ponašanja, nego zbog stila jednostavnosti i iskrenosti. Transparentnost, to je to“, rekao je Sveti Otac.

Primjer nam je dao Isus. Vjerodostojnost koju su mu priznavali ljudi koje je susretao proizlazila je iz sklada koji se vidio u njemu između onoga što je naviještao i onoga što je činio; sklad i dosljednost, napomenuo je Papa potičući studente da se ne boje pokazati svoju autentičnost, posebno pred svojim odgojiteljima. Pritom je citirao svetoga Johna Henryja Newmana, bivšega studenta zavoda, koji je upozoravao na ponašanje onih koji bi željeli djelovati dostojanstveno te, naprotiv, prestaju biti ono što jesu.

Sposobnost za izići iz sebe

Učenik-misionar treba, osim toga, biti sposoban izići iz sebe, jer – objasnio je Papa – život vjere stalni je ‘izlazak’; izlazak iz naših mentalnih shema, iz ograde naših strahova, iz malih sigurnosti koje nas umiruju, jer inače postoji opasnost da štujemo Boga koji je samo idol, te da ne doživljavamo istinske susrete ni s drugima.

Naprotiv, dobro je prihvatiti rizik izlaska iz sebe, primijetio je. To su učinili Abraham, Mojsije i ribari u Galileji, pozvani slijediti Učitelja. Biti dio raznolike zajednice, s mnogo kultura, jezika i osjetljivosti, kao što je Papinski zavod De Propaganda Fide, veliki je dar kojim je moguće obogatiti se otvarajući se drugima, njihovu svijetu, rekao je Sveti Otac te potaknuo prisutne da bez straha žive izazov bratstva, pa i onda kada to zahtijeva napor i odricanje.

„Našem su svijetu, a i Crkvi, potrebni svjedoci bratstva; budite takvi već sada, i onda kada se vratite u svoje biskupije i u svoje zemlje, često obilježene podjelama i sukobima. Budite i svjedoci radosti: radosti evanđelja koja ispunja život zajednice učenika; misionarske radosti koja uvijek ima dinamiku izlaska i dara“, kazao je Sveti Otac.

Otvorenost za dijalog

„Na kraju, valja se otvoriti za dijalog, s Bogom, u molitvi, koja je također izlazak iz našega ega kako bismo prihvatili Njega. Potom se valja otvoriti bratskom dijalogu, u radikalnoj otvorenosti prema drugomu. Ivan Pavao II. u enciklici Redemptoris missio uči da vlastiti stil misionara treba biti dijalog. Isus nam je to pokazao postavši čovjekom, prihvativši drame, pitanja i očekivanja napaćenoga čovječanstvo u potrazi za mirom“, rekao je papa Franjo.

„Svijetu je potreban dijalog, potreban mu je mir. I potrebni su mu muškarci i žene koji to svjedoče. Potičem vas da pođete u školu onih ‘mučenika dijaloga’ koji su, i u nekim od vaših zemalja, hrabro prošli tim putem kako bi bili graditelji mira. Nemojte se bojati ići njime i vi, do kraja, idući protiv struje i dijeleći Isusa, prenoseći vjeru koju vam je On dao“, kazao je Sveti Otac, a prenosi Vatican News.