Budi dio naše mreže
Izbornik

Papa Franjo čestitao imendan kardinalu Puljiću

Sarajevo (IKA)

U povodu spomendana sv. Vinka, đakona i mučenika, koji se liturgijski slavi 22. siječnja, papa Franjo je preko Državnog tajništva Svete Stolice uputio imendansku čestitku vrhbosanskom nadbiskupu kardinalu Vinku Puljiću.

„U povodu Vašeg imendana želim Vam svako dobro u Gospodinu, zazivam na Vas zaštitu sv. Vinka i srdačno udjeljujem apostolski blagoslov, produžujući ga na sve one koji su Vam dragi“, stoji između ostaloga u čestitki kojoj su se pridružili i državni tajnik Svete Stolice kardinal Pietro Parolin te potpisani nadbiskup, zamjenik za opće poslove Državnog tajništva Svete Stolice mons. Edgar Peña Parra, prenio je portal nedjelja.ba

Sv. Vinko, đakon i mučenik kršćanski je svetac iz četvrtoga stoljeća. Rodom je iz Zaragoze u Španjolskoj. Bio je vrsni propovjednik, ali je za svoga života brinuo i o siromašnima. Mučeništvo je podnio za vrijeme Dioklecijanovih progona. Prema crkvenoj tradiciji okrutno je mučen te su ga progonitelji razapinjali kukama, pekli, bičevali, ali ga svejedno nisu uspjeli navesti na odreknuće od vjere u Krista.