Budi dio naše mreže
Izbornik

Papa Franjo: Digitalni mediji, snažno sredstvo za promicanje mira

Vatikan (IKA)

Sveti otac Franjo uputio je 18. srpnja poruku sudionicima kongresa svjetske katoličke udruge za komunikaciju SIGNIS, koji će se održati od 15. do 18. kolovoza u Seoulu, prenosi Vatican News.

U danima obilježenim novim žarištima nasilja i agresije, valja promicati mir i u digitalnom svijetu koji je često mjesto toksičnosti, govora mržnje i lažnih vijesti. To je poslanje koje treba ostvariti u virtualnom svijetu, koji ima snažan odjek u današnjoj stvarnosti koju papa Franjo, u posebnoj poruci, povjerava sudionicima Svjetskoga kongresa SIGNIS-a.

Skup će biti održan u Južnoj Koreji, zemlji čija povijest evangelizacije pokazuje snagu tiskane riječi i bitnu ulogu vjernika laika u širenju evanđelja – kako piše Papa u poruci. Pritom spominje zemaljski život svetoga Andrije Kima i drugova, korejskih mučenika, prije 200 godina. Neka vas njihov život potvrdi u vašem zauzimanju u širenju evanđelja Isusa Krista jezikom suvremenih sredstava za komunikaciju – poželio je Sveti Otac.

Digitalni mediji, snažno sredstvo dijaloga i zajedništva

To nije obveza koju se može podcijeniti – napominje Papa. Revolucija digitalnih medija posljednjih desetljeća pokazala se moćnim sredstvom za promicanje zajedništva i dijaloga unutar naše ljudske obitelji. Naime, tijekom mjeseci blokade zbog pandemije jasno smo vidjeli kako nas digitalni mediji mogu povezati, i to ne samo širenjem bitnih informacija, nego i olakšavanjem samoće zbog izolacije i, u brojnim slučajevima, povezujući cijele obitelji i crkvene zajednice u molitvi i bogoslužju.

Ozbiljna etička pitanja

Istodobno, uporaba digitalnih medija, posebno društvenih, potaknula je niz ozbiljnih etičkih pitanja koja zahtijevaju mudru i pronicljivu procjenu komunikatorā i svih onih koji se bave autentičnošću i kvalitetom međuljudskih odnosa. Ponekad, naime, mrežne stranice medija postaju mjesta toksičnosti, govora mržnje i lažnih vijesti, te to definira pravim izazovom s kojim se valja suočiti kroz obrazovanje za medije, medijsko umrežavanje katolika te suprotstavljanje lažima i dezinformacijama – ističe papa Franjo.

Obrazovanje mladih

Napori koje su komunikatori SIGNIS-a pozvani ostvariti dobivaju punu potporu pape Franje. Potiče ih da posebnu pozornost obrate na potrebu pomoći ljudima, osobito mladima, da razviju zdrav kritički osjećaj, učeći razlikovati istinu od laži, ispravno od pogrješnoga, dobro od zla, te cijeniti važnost rada za pravednost, društvenu slogu i poštovanje našega zajedničkog doma.

Digitalna uključenost

Rimski biskup spomenuo se i brojnih zajednica u svijetu koje ostaju isključene iz digitalnoga prostora. I za njih valja zasukati rukave čineći digitalnu uključenost prioritetom da bismo dali značajan prinos širenju kulture mira utemeljene na istini evanđelja – napomenuo je.

Slušanje „uhom srca“

Na kraju dokumenta papa Franjo spominje svoju poruku za ovogodišnji Svjetski dan sredstava društvenih komunikacija, usredotočen na slušanje kao prvi i neizostavni sastojak dijaloga i dobre komunikacije. To slušanje valja  ostvariti „uhom srca“. Upravo taj „apostolat slušanja“ pripada katoličkim komunikatorima – piše Papa. Komunikacija, naime, nije samo profesija, nego služenje dijalogu i razumijevanju među pojedincima i širim zajednicama, u potrazi za mirnim i miroljubivim suživotom.

Sinodski hod

Slušanje je jednako tako bitno i za sinodski hod koji je cijela Crkva započela ovih godina. Stoga je želja pape Franje da se međusobno slušamo i rastemo u svijesti da sudjelujemo u zajedništvu koje nam prethodi i uključuje nas. Na taj način bit će moguće oblikovati sve „simfoničniju“ Crkvu, čije se jedinstvo izražava u skladnoj i svetoj polifoniji – ističe Papa.