Budi dio naše mreže
Izbornik

Papa Franjo i Gospa Fatimska

Vatikan (IKA)

U Crkvi se danas slavi Gospa Fatimska. Papa Franjo je stoga na svojem korisničkom računu na Twitteru uputio poruku u kojoj je podsjetio kako nas Gospa vodi na putu svetosti

“Marijo, Gospo Fatimska, sigurni smo da je svatko od nas dragocjen u tvojim očima, i da Ti nije strano ništa od svega onoga što boravi u našim srcima. Čuvaj naš život u svojim rukama, vodi sve nas na putu svetosti”, napisao je Papa.

Papa Franjo bio je četvrti papa koji je posjetio Fatimu, nakon Pavla VI. 1967. godine, Ivana Pavla II. i Benedikta XVI., koji je Fatimu posjetio 2010. godine. Sveti Ivan Pavao II. u Portugalu je bio tri puta: 1982., 1991. i 2000. godine. Upravo je u prigodi prvoga pohoda Fatimi, 1982. godine, godinu dana nakon atentata na Trgu svetoga Petra, papa Wojtyła darovao metak koji je bio ispaljen na njega, a koji je poslije ugrađen u krunu Gospe Fatimske.

Papa Franjo je pak svetište u Fatimi posjetio u prigodi 100. obljetnice ukazanja, 12. i 13. svibnja 2017. godine, te tom prigodom proglasio svetima Franju i Jacintu, male pastire koji su preminuli vrlo mladi, kako im je sama Gospa najavila. Blaženima ih je bio proglasio Ivan Pavao II., 13. svibnja 2000. godine, u prigodi posljednjega putovanja u Portugal. Njihova rođakinja Lucija, čuvarica poruke koju im je Gospa povjerila, a koja je podijeljena u tri dijela, preminula je 2005. godine. Danas je službenica Božja, nakon otvaranja kauze za beatifikaciju 2008. godine, koju je Benedikt XVI. odobrio iako nije bilo prošlo 5 godina od njezina preminuća.

Ključne riječi:
Franjo Gospa Fatimska Papa