Budi dio naše mreže
Izbornik

Papa Franjo imenovao novog tršćanskog biskupa

Vatikan (IKA)

Sveti otac Franjo prihvatio je odreknuće od službe dosadašnjeg tršćanskog biskupa Giampaola Crepaldija te za njegovoga nasljednika imenovao svećenika Cremonske biskupije mons. Enrica Trevisija, objavio je 2. veljače 2023. Tiskovni ured Svete Stolice.

Nadbiskup Crepaldi upravljao je Tršćanskom biskupijom od 2009. godine. Prošle godine navršio je 75 godina, kanonsku dob za odreknuće od službe.

Novi tršćanski biskup mons. Trevisi rođen je 5. kolovoza 1963. u Asoli (Mantova). Nakon što je pohađao biskupijsko sjemenište u Cremoni, zaređen je za svećenika 20. lipnja 1987. godine.

Doktorirao je iz područja moralne teologije na Papinskom sveučilištu Gregoriana u Rimu. Bio je vicerektor i predavač moralne teologije u sjemeništu Cremonske biskupije (1990. – 1997.), a do 2022. bio je docent na Međubiskupijskom teološkom studiju biskupija Crema, Cremona, Lodi i Vigevano. Ravnatelj Biskupijskog pastoralnog centra bio je od 1997. do 2004. Voditelj Ureda za socijalni i pastoral rada bio je od 1997. do 2003. Duhovni asistent Udruženja kršćanskih radnika Italije (ACLI) bio je od 2000. do 2005. Službu rektora biskupijskog sjemeništa u Cremoni obnašao je od 2004. do 2016. Predavao je na Visokom institutu religijskih znanosti u Mantovi, Bogoslovnom fakultetu sjeverne Italije u Milanu i na Katoličkom sveučilištu Presvetog Srca u Cremoni. Bio je član Prezbiterskog vijeća i Zbora savjetnika. Od 2016. bio je župnik Župe Krista Kralja u Cremoni i koordinator Područja Famiglia di famiglie.

Nakon objave imenovanja u Cremoni, mons. Trevisi rekao je da je zahvalan svojoj mjesnoj Crkvi koja ga je pratila svih proteklih godina. Dodao je da je radostan što ide kamo ga Gospodin šalje, iako su osjećaji pomiješani.