Budi dio naše mreže
Izbornik

Papa Franjo: Migranta se prihvaća kao osobu, a ne zbog onoga što može dati

Vatikan (IKA)

Papa Franjo primio je u četvrtak 9. ožujka 2023. u audijenciju sudionike formativnoga skupa inicijative Katedra prihvata, koju organizira udruga volontera Fraterna Domus, javlja Vatican News.

Poziv na razmišljanje i stvaranje otvorenoga svijeta, suprotstavljajući se zatvaranju u sakristiju, koje često očitujemo, koji je istaknuo u enciklici Fratelli tutti, papa Franjo je ponovno uputio u govoru sudionicima formativnoga skupa.

Govorio je o prihvatu kao jednom od obilježja koje treba obuhvaćati ideja „otvorenoga svijeta“. Pohvalio je udrugu Fraterna domus – koja je potaknula inicijativu „Katedra prihvata“ – jer je odgovorila na njegov poziv da se otvori drugima, svima, bez razlike, te za formativne susrete koje organizira u svrhu djelovanja, stvaranja prihvata, imajući u vidiku lica, životne priče i konkretne probleme.

Besplatan prihvat migranata

Sveti Otac govorio je o migrantima, ponovno ističući, kako je napisao u enciklici Fratelli tutti, koliko je pogrješno uvjerenje nacionalizama nesposobnih za besplatnost, zatvorenih, pogrješno uvjerenih da se mogu razviti na rubu propasti drugih, te da će, zatvarajući se prema drugima, biti zaštićeniji. U enciklici je Papa primijetio da se useljenika doživljava kao uzurpatora koji ništa ne nudi; zbog toga se naivno misli da su siromašni opasni ili beskorisni, a da su moćni velikodušni dobročinitelji; te, naprotiv, istaknuo da samo društvena i politička kultura koja uključuje besplatni prihvat može imati budućnost.

Tijekom audijencije je ponovno napomenuo da je na isti način vidik besplatnosti bitan za uspostavljanje bratstva i društvenoga prijateljstva.

Besplatni prihvat. Često se govori o prinosu koji migranti daju ili mogu dati društvima koja ih prihvaćaju. To je istina i vrlo je važno. Ali, temeljno mjerilo nije u korisnosti osobe, nego u vrijednosti koju ona ima po sebi. Drugi zaslužuje da ga se prihvati ne toliko zbog onoga što ima, ili što može imati ili dati, nego zbog onoga što on jest – poručio je.

Sveti Otac je pritom napomenuo kako ga je u Starom zavjetu uvijek pogađalo često pojavljivanje triju osoba kojima treba posvetiti posebnu pozornost: udovica, siroče i migrant, te istaknuo koliko je važno obnoviti tradiciju prihvata, načina prihvaćanja onih koji oskudijevaju ili se nalaze u teškoj situaciji.

Bezuvjetna ljubav prema drugima

Prijeko potrebna pretpostavka za papu Franju je postupno otvaranje ljubavi, na koje se osvrnuo u trećem poglavlju enciklike Fratelli tutti, odnosno ona težnja prema općem zajedništvu, veća sposobnost za prihvaćanje drugih, u pustolovini bez kraja koja sve periferije vodi prema punom osjećaju uzajamne pripadnosti i čije je prihvaćanje prirodna posljedica. Što se pak tiče ljubavi prema svima, rimski je biskup napomenuo da je bitan oslonac prva enciklika Benedikta XVI. Deus caritas est.

Prihvat je izraz ljubavi, one dinamike otvorenosti koja nas potiče da drugome posvetimo pozornost, da tražimo najbolje za njegov život i koja je u svojoj čistoći milosrđe udahnuto od Boga. U mjeri u kojoj je prožeto ponašanjem otvorenosti i prihvata, društvo postaje sposobno integrirati sve svoje članove, pa i one koji su iz različitih razloga „egzistencijalni stranci“ ili „skriveni prognanici“, kao što se katkada događa, primjerice, s osobama s invaliditetom ili starijim osobama – rekao je među ostalim Sveti Otac.

Na kraju je potaknuo sudionike formativnog skupa da nastave započeti put formacije, da bi bolje živjeli prihvat te promicali kulturu prihvata, piše Vatican News.