Budi dio naše mreže
Izbornik

Papa Franjo na pokopu o. Diega Faresa

Rim (IKA)

Papa Franjo sudjelovao je 21. srpnja u Generalnoj kuriji Družbe Isusove u Rimu u pogrebnim obredima za subrata i prijatelja o. Diega Faresa, koji je preminuo prije dva dana u 67. godini života, prenosi Vatican News.

Papa je koncelebrirao i dugo ostao u molitvi uz lijes isusovca Faresa, koji je preminuo 19. srpnja, nakon duge bolesti. Među koncelebrantima bio je i kardinal Michael Czerny, pročelnik Dikasterija za cjeloviti ljudski razvoj. Propovijedao je o. Antonio Spadaro, ravnatelj isusovačkoga časopisa Civiltà Cattolica, u kojemu je o. Diego Fares pisao od 2015. godine.

Odlučna i transparentna osobnost

Sijač koji je mnogo sijao ne pazeći na mjere i omjere – tim je riječima Spadaro započeo propovijed u kojoj je istaknuo kako je osobnost o. Diega bila snažna, odlučna, ali on je bio transparentan i blag. Osjećao se zanos, i jaka sposobnost za jasnoću, da kaže svoje mišljenje, da ima određeni smjer, da ukloni svako licemjerje. Nakon izbora pape Franje, pred časopis La Civiltà Cattolica postavilo se poslanje praćenja novog pape na najbolji mogući način, objasnio je Spadaro. Tražilo se tko bi mogao biti od pomoći, ali nije bilo teško pronaći pravu osobu. Sâm je Papa, vraćajući se s putovanja u Brazil, savjetovao novinarima da čitaju Diegove knjige, istaknuo je među ostalim Spadaro.

Veza s papom Franjom

Diego Fares rođen je u Mendozi 1955. godine, U Družbu Isusovu ga je 1976. godine primio tadašnji isusovački provincijal u Argentini Jorge Mario Bergoglio koji je poslije postao njegov duhovnik i stalni oslonac. Značajna je i odluka pape Franje u ožujku 2018. godine, u prigodi Mise posvete ulja, da svećenicima daruje knjigu o. Diega „Deset stvari koje papa Franjo predlaže svećenicima“. Sve do kraja Rimski biskup mu je želio očitovati svoju blizinu, te ga je posljednji put posjetio 10. srpnja. U blizini s narodom vidi se, rekao je Fares za Vatican News u jednom intervjuu 2018. godine, hoće li Isus biti prisutan u životu čovječanstva ili će ostati na razini ideja, zatvoren u veliko pisanim slovima, utjelovljen više u nekoj dobroj navici koja postupno postaje rutina.