Budi dio naše mreže
Izbornik

Papa Franjo na Uskrs predsjedao euharistijom na Trgu svetoga Petra

Vatikan (IKA)

Papa Franjo je na svetkovinu Uskrsa, 31. ožujka 2024., predsjedao svečanim euharistijskim slavljem na Trgu svetoga Petra, ispred vatikanske bazilike, objavio je Vatican News.

U slavlju je sudjelovalo više od 350 koncelebranata (34 kardinala, 18 biskupa i 300 svećenika) i više od trideset tisuća vjernika u početku. Broj okupljenih je do Papine poruke i blagoslova upućenih Urbi et Orbi – Gradu i svijetu, dosegao 60 tisuća. Trg ukrašen tisućama raznobojnih cvjetova iz Nizozemske i Ulicu pomirenja napunili su Rimljani i hodočasnici iz cijeloga svijeta, koji su se okupljali od ranih jutarnjih sati.

Ponovno rođenje u svjetlu života

„Obnovi nas, molimo, svojim Duhom, i daj da i mi uskrsnemo u svjetlo života“, molio je Papa na latinskom nakon himna Slava Bogu na visini u zbornoj molitvi. Još uvijek odjekuju riječi njegove homilije na Vazmenom bdjenju, upućene potom i s računa @pontifex na platformi X: „Podignimo svoj pogled prema Isusu“. „Ako dopustimo da nas Isus uzme za ruku, nikakvo iskustvo neuspjeha i boli, ma koliko nas ranilo, neće imati posljednju riječ o smislu i sudbini našega života“.

Liturgija Riječi vratila nas je na iskustvo opisano u Djelima apostolskim u 10. poglavlju (S njime smo zajedno jeli i pili pošto uskrsnu od mrtvih); nakon toga psalam 117 (Ovo je dan što ga učini Gospodin, kličimo i radujmo se njemu.); a potom poticaj svetoga Pavla Kološanima, da traže „ono što je gore, gdje Krist sjedi“. Evanđelje po Ivanu, naviješteno najprije na latinskom, a zatim na grčkom jeziku, divna je priča o Mariji Magdaleni koja odlazi do groba s kojega je kamen već bio uklonjen, o žurbi apostolā i o povojima i ubrusu „svijenom na jednom mjestu“.

Zazivi za mir

Vjernici su nakon Evanđelja, prema običaju, razmatrali u šutnji koja je zamijenila homiliju. Potom su izmolili Vjerovanje na latinskom jeziku, nakon kojega su uslijedile molitve na arapskom, španjolskom, tamilskom, portugalskom i kineskom. Molilo se za novokrštenike, da rastu u slušanju Riječi, u ustrajnoj molitvi i u djelatnoj ljubavi; za dar mira, da vladaju sklad i sloga te da u svijetu prestanu svi sukobi i nepravde; za progonjene kršćane, da budu ojačani u vjeri i ustrajnosti, te prosvijetljeni u traženju putova dijaloga i pomirenja; za sve obitelji, za svjetlo odgoja u vjeri za roditelje i poslušnost za djecu da bi udisali dobar Kristov miomiris.

Svetkujmo, aleluja

Euharistijsku je službu za oltarom predvodio kardinal Giovanni Battista Re. „Žrtvovana je Pasha naša, Krist: zato svetkujmo s beskvasnim kruhom čistoće i istine, aleluja“, bila je pričesna antifona. Tako Vazmeno trodnevlje završava u svijesti da smrt nema posljednju riječ. Na kraju je papa Franjo u papamobilu prošao Trgom svetoga Petra, kao i Ulicom pomirenja da bi pozdravio i blagoslovio hodočasnike i turiste.