Budi dio naše mreže
Izbornik

Papa Franjo o granicama umjetne inteligencije

Vatikan (IKA)

Sveti Otac poslao je poruku sudionicima simpozija „Dobar algoritam? Umjetna inteligencija: etika, pravo, zdravstvo” koji se od 26. do 28. veljače u organizaciji Papinske akademije za život održao u Vatikanu, u kojoj je istaknuo da složenost tehnološkog svijeta od nas zahtijeva sve jasniji etički okvir, prenosi u petak 28. veljače Vatican News.

Papinu poruku pročitao je u njegovo ime nadbiskup Vincenzo Paglia, premda se papa Franjo planirao osobno obratiti sudionicima posljednjega dana simpozija. No, zbog manjih zdravstvenih tegoba otklonio je tu mogućnost, te je odlučio otkazati sve službene susrete predviđene za petak 28. veljače.

U poruci Papa navodi da u razvoju umjetne inteligencije, ili tzv. algor-etike, ključan doprinos služenju općem dobru može dati socijalni nauk Crkve, odnosno pozvao je da se u sveopći tehnološki razvoj uključi i dostojanstvo osobe, pravednost, supsidijarnost i solidarnost.

„Iako su nove tehnologije Božji dar, one nisu neutralna sredstva. Zbog svoje naravi čine nestalnima granice koje su do sada smatrane razlučivima. Primjerice, između anorganske i organske materije, između realnoga i virtualnoga svijeta”, istaknuo je Papa sudionicima simpozija „Dobar algoritam? Umjetna inteligencija: etika, pravo, zdravstvo”, na kojem, među ostalim, sudjeluju predstavnici Europskog parlamenta, Ujedinjenih naroda (Organizacije UN-a za hranu i poljoprivredu – FAO), talijanske Vlade, Microsofta, IBM-a i drugih velikih svjetskih kompanija koje razvijaju moderne tehnologije.

Na kraju simpozija, umjesto zaključka, sudionici su potpisali „Poziv na etičnost u razvoju umjetne inteligencije”, dokument kojim se pozivaju svjetske institucije, organizacije i vlade da zadrže osjećaj za etičke vrijednosti u razvoju umjetne inteligencije i u svojim digitalnim inovacijama, odnosno u kreativnom radu na tehnološkom napretku koji bi tako služio razvoju ljudske kreativnosti i genijalnosti, a ne da tehnologija jednoga dana postane zamjena za čovjeka.