Budi dio naše mreže
Izbornik

Papa Franjo o isusovačkim školama: Središte je bilo i mora biti Isus

Vatikan (IKA)

Papa Franjo primio je u audijenciju u petak 24. svibnja 2024. članove Međunarodnog povjerenstva za apostolat obrazovanja Družbe Isusove (ICAJE).

Sudionicima je uručen pripremljeni govor na početku kojega je Sveti Otac u svoje i u ime čitave Crkve zahvalio za ono što isusovci čine u svojim i s njima povezanim školama.

„Bez sumnje, isusovačke škole osigurale su da se poruka Evanđelja čuje u novim generacijama, praćena akademskom i intelektualnom disciplinom koja ih karakterizira. Ali središte je bilo i mora biti Isus“, primijetio je.

Papa, koji je i sam sudjelovao u obrazovnim aktivnostima Družbe Isusove, naglasio je da su isusovci stoga nastojali mlade dovesti u doticaj s Evanđeljem, uz služenje drugima i pridonošenje općem dobru.

Upravo je promjena mentaliteta obrazovanja s usmjerenja na osobni uspjeh na otkrivanje istinske punine života koristeći darove i sposobnosti, u suradnji s drugima, za izgradnju čovječnijega i bratskijeg društva i svijeta, namjera Globalnoga obrazovnog pakta koji je 2019. godine potaknuo sâm papa Franjo.

Podsjetivši na taj projekt, Sveti Otac je sudionicima audijencije poručio da treba prijeći iz kulture ja u kulturu mi u kojoj se obrazovanje neće vrednovati samo po ekonomskim nego i humanizirajućim rezultatima. „To znači – kao što sam mnogo puta ponovio – stavljanje osobe u središte procesa“, rekao je.

Dodao je da je najbolji način poučavanja davanje primjera. Tako je i Isus odgajao svoje učenike. Važno je učiniti sve da odgajatelji egzinstencijalno razumiju ovaj poziv – ustvrdio je Papa.

„Stavljanje osobe u središte znači stavljanje odgajatelja u središte izobrazbe, nudeći im pripremu i pratnju koje im također pomažu otkriti vlastite potencijale i njihov duboki poziv da prate druge. Postaviti osobu u središte znači decentrirati se od nas samih da bismo vidjeli druge, posebice one na rubovima društva, koji ne samo da trebaju našu pomoć nego nas imaju mnogočemu naučiti i štošta nam ponuditi. Svi smo na dobitku kada ugostimo najsiromašnije i najnezaštićenije među nama!“, istaknuo je papa Franjo.

No, upozorio je, ponajprije treba inzistirati na odnosu odgajatelja s Gospodinom jer bez toga ništa drugo nije moguće.

Sveti Otac je na kraju izrazio zadovoljstvo što može računati na članove isusovačkog Međunarodnog povjerenstva u promicanju Globalnog obrazovnog pakta koji se suprotstavlja obrazovnoj krizi koja obilježava nove generacije u cijelom svijetu.

„Bez toga naš svijet, koji već trpi mnogo nasilja i polariziranja, neće moći stvoriti budućnost punu nade niti nadvladati ozbiljne izazove koji ga pogađaju i koji nas obvezuju da postanemo svjesniji činjenice da dijelimo zajedničku kuću našega svijeta.“

„Poučavanje je sijanje i, kako kaže Sveto pismo, često ‚sijemo plačući da bismo želi s pjesmom‘ (usp. Ps 126, 5). Obrazovanje je dugoročna zadaća, sa strpljivošću, pri čemu su rezultati ponekad nejasni; ni Isus u početku nije postigao dobre rezultate sa svojim učenicima, ali je bio strpljiv, i dalje je strpljiv s nama da bi nas naučio da odgajati znači čekati, nastavljati i ustrajati s ljubavlju“, zaključio je papa Franjo.

Isusovci imaju škole po cijelom svijetu, a njihove su ustanove u temeljima mnogih hrvatskih obrazovnih institucija. Trenutno u Hrvatskoj djeluje jedna škola – Isusovačka klasična gimnazija s pravom javnosti u Osijeku.