Budi dio naše mreže
Izbornik

Papina prva noć u bolnici uslijed hospitalizacije prošla „mirno”

Rim (IKA)

Papa Franjo proveo je mirnu prvu noć u Sveučilišnoj bolnici Agostino Gemelli u Rimu uslijed hospitalizacije 29. ožujka zbog respiratorne infekcije, izvještava talijanska novinska agencija ANSA.

Agencija nadalje izvještava kako je medicinsko osoblje „optimistično” glede Papinog stanja. Mogao bi čak biti otpušten na vrijeme za proslavu Cvjetnice, tvrdi ANSA. 

Kako je naveo u priopćenju 29. ožujka ravnatelj Tiskovnog ureda Svete Stolice Matteo Bruni: „Ovoga popodneva Sveti je Otac otišao u Gemelli na neke unaprijed zakazane preglede”, prenosi Vatican News. Sam je Bruni objavio u večernjim satima toga dana kako se „posljednjih dana papa Franjo žalio na neke poteškoće s disanjem te je danas poslijepodne otišao u polikliniku A. Gemelli kako bi obavio neke medicinske pretrage. Ishod je pokazao respiratornu infekciju (isključujući COVID-19) što će zahtijevati nekoliko dana odgovarajuće bolničke medicinske terapije”.

ANSA izvještava kako su Papine zakazane audijencije za iduća dva dana trenutno otkazane. Talijanska novinska agencija poziva se na liječnike koji navode kako Papino zdravstveno stanje „ne bi trebalo izazvati zabrinutost”.

Glasnogovornik Bruni prenio je i kako je papa Franjo „dirnut brojnim primljenim porukama i izražava zahvalnost za vašu blizinu i molitve”.

Sveti Otac trenutno se nalazi u bolničkoj sobi na desetom katu, poznata i kao „papinska” soba, gdje je već prethodno boravio u srpnju 2021. radi kirurškog zahvata zbog divertikularne stenoze debelog crijeva. U istoj je sobi nekoliko puta bio i Ivan Pavao II.

Među ostalim zdravstvenim tegobama, Rimski biskup ima probleme s koljenom, a u mladosti je teško obolio od pleuralnog izljeva te mu je 1957. odstranjen dio plućnog krila. Papa Franjo je u  intervjuu za Reuters 2022. rekao da ne želi operirati koljeno jer ne želi ponavljanje dugotrajnih negativnih nuspojava anestezije kakve je imao nakon operacije 2021.