Budi dio naše mreže
Izbornik

Papa Franjo poljoprivrednicima: Trenutak je kritičan, odgovor je solidarnost

Vatikan (IKA)

U poruci upućenoj talijanskoj Nacionalnoj konfederaciji Coldiretti, papa Franjo je istaknuo da je „globalni odgovor“ na krizu prouzročenu pandemijom logika služenja, a ne zarade, prenosi hrvatski ured Vatican Newsa u subotu 19. prosinca.


“Neosporno je pitanje ponovno pokretanje, odnosno gospodarsko i društveno oživljavanje Italije koja, kao i svi drugi, traži put kako bi iza sebe ostavila teškoće prouzročene pandemijom. Ono što je posebno na srcu papi Franji jest kako to ostvariti”, stoji u poruci koju je potpisao državni tajnik kardinal Pietro Parolin, upućenoj talijanskoj Nacionalnoj konfederaciji Coldiretti, organizaciji poljoprivrednih poduzetnika na nacionalnoj i međunarodnoj razini.

Papa je upozorio na put koji oduvijek smatra najboljim, a to je onaj koji teži razmišljanju, danas još i više – istaknuo je – o odnosu između čovjeka, prirode i Stvoritelja kao čimbenika velike ravnoteže i zajedništva.
Papina je poruka objavljena u prigodi nacionalne skupštine spomenute organizacije, održane pod naslovom „Italija ponovno kreće od heroja hrane“. Sveti je Otac u poruci istaknuo odlučujuću vrijednost, u naporima za obnovu zemlje, poljoprivrednoga i poljoprivredno-prehrambenoga svijeta. Stoga je uputio apel da se taj prinos dade ne tražeći logiku profita nego služenja, ne iskorištavanja bogatstava, nego brige i pozornosti prema prirodi, koju valja gledati kao gostoljubivu kuću za sve ljude.

Papa je na kraju uputio svoj blagoslov kao potporu hrabrosti za poduzimanje uvijek novih načina na putu ljubavi i solidarnosti, a u svrhu globalnoga i vjerodostojnijega odgovora na pojavu siromaštva i nejednakosti među narodima, ponajviše – kako je istaknuo – u ovom kritičnom trenutku svjetske povijesti, javlja hrvatski ured Vatican Newsa u subotu 19. prosinca.