Budi dio naše mreže
Izbornik

Papa Franjo posjetit će 2024. godine talijanski grad Veronu

Vatikan (IKA)

Papa Franjo posjetit će sjevernotalijanski grad Veronu, 18. svibnja 2024. godine u povodu 14. festivala socijalnog nauka Crkve, najavio je u subotu, 25. studenoga 2023. mons. Domenico Pompili, izvijestio je Vatican News.

Povod za njegov posjet bit će 14. festival socijalnog nauka Crkve, kao i 1650. obljetnica smrti mjesnog biskupa iz 4. stoljeća i zaštitnika grada sv. Zenona iz Verone.

Planirani događaji

Prema riječima veronskog biskupa, Papin posjet obuhvatit će tri ključna događaja.

Sudjelovat će u „Areni mira 2024“, koja će okupiti crkvene i civilne vođe kako bi diskutirali o temama kao što su mir i razoružanje, cjelovita ekologija, migracije, rad, demokracija i prava.

Papa Franjo će zatim posjetiti zatvor „Montorio“ kako bi razgovarao sa zatvorenicima i s njima podijelio ručak. „Među mnogim mjestima koja spajaju siromaštvo i brigu, odabrano je to mjesto, s dramatičnim kricima koji se odatle uzdižu, ali i znakovima nade“, kazao je veronski biskup na tiskovnoj konferenciji.

Posljednji događaj bit će velika koncelebracija na stadionu „Bentegodi“ gdje će se Crkva i cijeli grad, uoči svetkovine Duhova, okupiti u želji da i dalje mogu pridonositi plodovima Duha Svetoga, uključujući ljubav, mir i dobronamjernost.

Verona: „Raskrižje naroda“

Biskup Pompili objasnio je da papa Franjo Veronu doživljava kao mjesto raskrižja naroda, mjesto dijaloga gdje značajne razmjene mogu pridonijeti miru, posebice u izazovnim vremenima. „Ovaj je grad bio rodno mjesto mnogih misionara, muškaraca i žena, autentičnih ‘društvenih pjesnika’ koji su pronijeli evanđelje po cijelom svijetu, promičući cjeloviti ljudski razvoj“, naglasio je biskup u obraćanju.

„U ovim vremenima s često naglašenim dramatičnim tonovima, u kojima katkad osjećamo gubitak nade, papa Franjo će doći 18. svibnja kako bi Crkvi u Veroni i gradu Romea i Julije potvrdio obećanje koje nam govori Božja Riječ: ‘Ljubav će se i Vjernost sastati, Pravda i Mir zagrliti’ (Ps 85,11b), kazao je biskup Pompili.

Najava o Papinom pastoralnom posjetu objavljena je na tiskovnoj konferenciji održanoj u vremenu trajanja 13. festivala socijalnog nauka Crkve, koji je započeo u petak, 24. studenoga 2023. i završava u nedjelju, 26. studenoga 2023. godine.