Budi dio naše mreže
Izbornik

Papa Franjo pratio križni put u Koloseju iz Doma sv. Marte

Rim (IKA)

Sveti otac Franjo je križni put na Veliki petak, 29. ožujka 2024., na rimskom Koloseju, za koji je napisao razmatranja, pratio iz Doma sv. Marte.

Papa Franjo napisao je po prvi put razmatranja za križni put koji se na Veliki petak tradicionalno održava na Koloseju. Uz Rimski forum okupilo se 25 tisuća vjernika, a Sveti Otac pobožnost je, drugu godinu zaredom, pratio iz svoje rezidencije u Domu svete Marte, radi, kako je objavio Tiskovni ured Svete Stolice, očuvanja zdravlja uoči Vazmenog bdjenja i uskrsnoga misnog slavlja.

Papa je razmatranja naslovljena „U molitvi s Isusom na križnom putu“ započeo pozivom na promišljanje o središnjem mjestu molitve u kršćanskom životu: „Gospodine Isuse, gledamo tvoj križ i razumijemo da si sve dao za nas. Ovo vrijeme posvećujemo tebi. Želimo ga provesti blizu tebe, koji si molio od Getsemanija do Kalvarije. U Godini molitve pridružujemo se tvojem molitvenom putu.“

U svojim razmatranjima Sveti Otac je sažeo boli svijeta: od ratnog ludila, do nasilja nad ženama ili u virtualnom svijetu, pitajući kako se može moliti usred životnih borbi i križeva. „Molitva je prije svega dijalog i prisnost; ali je i borba i molba.“

„‚Otkloni čašu ovu od mene!‘ To je povjerenje i dar: Ali ne što ja hoću, nego što hoćeš ti! Tako si u molitvi ušao na uska vrata naše boli i prošao ih do kraja. Osjećao si ‚strah i tjeskobu‘ (Mk 14,33): strah pred smrću, tjeskobu pod teretom našeg grijeha koji si osjećao na sebi, dok te obuzimala beskrajna gorčina. Ali usred borbe molio si ‚usrdnije‘ (Lk 22,44): tako si ljutinu boli preobrazio u žrtvu ljubavi“, napisao je papa Franjo.

Vjernike je potaknuo da ostanu s Isusom i bdiju. „Isuse, ponovi mi opet, nama svojoj Crkvi: ‚Ustanite i molite‘. Probudi nas Gospodine, probudi nas iz klonulosti srca jer i danas, osobito danas, potrebna ti je naša molitva“, molio je Sveti Otac.

Pozvao ih je da ustanu nakon svakog pada, da se „plač preobrazi u pjevanje“, da pronađu „hrabrost“ praštanja, da svjetlo nadvlada tamu koja je zahvatila ovaj čas povijesti, moleći Isusa da čuva Crkvu i čovječanstvo.

Duž 14 postaja križ su nosile klauzurne redovnice, osobe u financijskim poteškoćama, obitelj, osobe s invaliditetom, članovi molitvene zajednice, svećenici, zdravstvene djelatnice, migranti, katehisti, župljani, mladež, posvećene žene, studenti i Caritasovi djelatnici. Predvodio ih je generalni vikar Rimske biskupije kardinal Angelo De Donatis, koji je, kao i prošle godine, udijelio završni blagoslov.

Vazmeno bdjenje u Svetoj noći Papa bi trebao predslaviti u vatikanskoj bazilici sv. Petra s početkom u 19 sati i 30 minuta.

https://ika.hkm.hr/novosti/razmisljanja-pape-franje-za-poboznost-kriznoga-puta-u-koloseju/?preview=true